"България продължава да бъде изцяло зависима от Москва при доставките на природен газ. Когато си толкова енергийно зависим, в крайна сметка плащаш високи цени. В години, в които страните от ЕС все повече разнообразяват своите доставчици, и ГЕРБ, и БСП продължават услужливо да пазят руския монопол. БСП още повече напредна в демагогията, защото с едната ръка защитава тоталния руски монопол, а с другата протестира срещу високите цени."

Това се казва в позиция на "Демократична България" От формацията припомнят, че наското ЕК е приключила разследването срещу "Газпром" на правилата за свободна конкуренция и според комисията България е една от засегнатите страни.

"Стокхолмски арбитражен трибунал реши в полза на полската PGNiG в спор с "Газпром" и полската компания има право да предоговори дългосрочния договор на по-ниски цени. Делото започна през 2015 г. Докато решението на ЕК има отношение основно към бъдещото поведение на компанията на пазарите в ЕС, второто показва, че могат да се постигнат реални резултати в намаляването на цените на руския газ", изтъкват от "Демократична България".

И припомнят, че Полша изгради терминал за втечнен природен газ и започна изграждане на връзка с Дания, която ще позволи внос на норвежки газ. Очаква се държавата реално да може да покрие нуждите си без руски газ през 2022 г.

От "Демократична България" предлагат четири мерки, които да подобрят алтернативността при доставките на газ:

"- Продаване на количества, внасяни от "Газпром" на търгове на българския хъб. Вече има виртуална търговска точка. В условия на единствен доставчик на газ това би довело до поне малко конкурентност в търговията. Предвид дългосрочния договор на България това едва ли е алтернатива за цялото количество, но може да се започне с всички количества над минималните по договора. Малко прозрачност е по-добре от никаква.

- Приоритизиране на съвместния проект за терминал за втечнен природен газ между БЕХ, DEPA и GASTRADE. В това отношение изглежда има позитивни стъпки от българска и гръцка страна (https://goo.gl/Xy4v64). Завършването на този проект вече реално позволява участие на световен пазар на газ.

- Връзка към нови тръбопроводи. Трансадриатическият газопровод е най-добрият и най-реалистичният  вариант в момента. Той ще предложи и реална алтернатива на руския газ. "Турски поток", който през последните седмици пак се появи от руска страна в публичното пространство, запазва съществуващия монопол на Кремъл.

- Либерализиране на енергийния пазар и допускане на нови алтернативни производители на електроенергия на пазарни и конкурентни цени с цел да намалим потреблението на природен газ. Можем да последваме решенията на ЕК и на арбитражния трибунал в Стокхолм и реално да проверим до каква степен търговските практики на "Газпром" са ощетили България".

От формацията изтъкват, че "Южен поток" или "Турски поток" всъщност запазва монопола на Кремъл с единствената разлика, че заобикаля Украйна. А натискът върху България е да участва в различните проекти за доставка на газ, разработвани от Москва, за да няма ресурси да инвестира в алтернативи.

"Първото важно нещо е да спре да се говори за интерконектори със съседните страни, а да се изградят такива. След повече от 10 години обещания е крайно време да има резултати. Гръцката връзка и прогресът по терминала за втечнен природен газ са ключови за бъдещето на газовия пазар. Крайно време е румънската връзка да бъде завършена и да стане използваема с изграждането на компресорна станция на румънска територия. Вече има търговци, които започнаха да търгуват на едро в България благодарение и на виртуалната точка на "Булгартрансгаз". Това са предпоставки за евентуален бъдещ пазар. За да има пазар, трябва да има избор на доставчици", заявяват от "Демократична България".

И допълват, че когато имаш алтернативи, е далеч по-възможно да бъдат предоговорени условията за внос на природен газ от Русия.

"Именно в тази посока трябваше да се използва производството на ЕК срещу "Газпром". Първо да се включим с искане за обезщетение за надплатени суми и след това, разговори за намаляване цената на газа за България и компенсиране на въпросните надплатени суми. И Герб, и БСП боязливо избягаха от въпроса, защото зависимостите им от Кремъл вече не им позволяват да защитават националния интерес", казват от "Демократична България".