Над две години след като бе уволнена от генералния директор Александър Велев, шефката на програма "Хоризонт" Лили Маринкова се връща на работа. Това става след решение на Върховния касационен съд, според което уволнението й е неправомерно и тя трябва да бъде възстановена на работа.

Днес Маринкова пристигна със съдебното решение в сградата на БНР. На въпрос дали е разговаряла с Велев от уволнението си насам, каза: 

"Никакви разговори не съм имала с него. Ще видим сега дали ще ме приеме. Хората като него могат и да си променят мнението, понякога това се случва", отбеляза тя.

Маринкова заяви, че иска да се върне на работа, защото "ние не работим нито за Велев Александър, нито за редакторите, а за слушателите". И отбеляза, че след време генерален директор ще бъде някой друг. Според нея Велев е искал да всее страх сред работещите в БНР с уволнението й.

Заяви, че не е притеснявала колегите си, защото знае, че са наблюдавани.

"Знам със сигурност и че подслушват коридорите. Струва ми се, че е била мярка, за да създаде впечатлението на някои хора, че си изкарват заплатите. Има такива хора в някои институции, за които се казва, че се грижат за националната сигурност."

Маринкова влезе в сградата на БНР, но журналистите не бяха допуснати зад бариерата.

Тя прекара вътре около 40 минути и след това отново коментира пред журналисти.

"От отдел "Човешки ресурси" смятат, че ще бъде изпълнена заповедта - завръщането ми на работа като директор на "Хоризонт". Аз отивам да взема трудовата си книжка."

Генералният директор Александър Велев потвърди пред журналисти, че ще изпълни съдебната заповед.

"То може да бъде само за един ден. Но при всяко положение вярата в съда ми се върна", заключи Маринкова.