Пореден скандал с яслите и детските градини в София се развихри днес, след като група родители, обединени в комитет, изпрати сигнал в прокуратурата за нерегламентиран прием в детските заведения. Оттам оспорват диагностицирането като хронично болни на няколко хиляди хлапета. Столичната община обаче не е съгласна с тези "сметки" и възнамерява да ги опровергае.

От Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система разпространиха данни от справка от Столичната община, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация за децата с хронични заболявания, приети по съответния ред в детските градини в София. Справката е по райони и касае децата набори от 2011 година до 2016 година. На базата на тези данни от комитета правят извода, че 4057 деца са приети неправомерно в забавачките 3097, защото диагнозите им са отпаднали от Международната класификация на болестите (МКБ), а 960, защото били приети без всякаква диагноза.

Според данните на общината близо 50 000 деца, набори 2011-2016, посещават яслите и детските градини в столицата. Общо 7797 от тях са приети по критерий "Хронично заболяване", който даваше предимство при кандидатстването. Публична тайна е, че изправени пред невъзможността да запишат децата си в детско заведение, много родители се принуждават да прибегнат до "втория начин". 

От комитета твърдят, че 3097 от децата са с отпаднали по класификатора заболявания: 1653 деца с диагноза "атопичен дерматит", 21 деца с "неинфекциозни гастроентерити и колити", 27 с "вродени аномалии на бъбрека", 8 с "нарушение на бъбреците и уретера", 1 с "увреждания на ставите", 26 с "вродени деформации на стъпалото", 157 с "хронични болести на тонзилите и аденоидите", 52 с "аномалии на храносмилателната система". Тези диагнози не са в МКБ от 2004 година насам.

1152 деца пък са с диагноза "хроничен ринит, назофарингит и фарингит". От комитета са сумирали всички тези деца заедно. Но трябва да се има предвид, че най-масовата диагноза - "хроничен ринит, назофарингит и фарингит", е отпаднала от класификатора, но чак през 2016 г.  

В същото време от комитета са открили разлика в две от предоставените им таблици с данни - едната с броя на децата с хронични заболявания за всеки от 24-те района и другата - с диагнозите им. Разминаването е от тези посочени по-горе 960 деца, от което се вади изводът, че те са приети нерегламентирано по критерий "хронично заболяване", без да са предоставяли документи за такова.

От Столичната община обясниха, че става въпрос за 960 деца с тежки заболявания и разминаване няма. Допълниха, че голяма част от децата с хронични заболявания са приети преди промяната на наредбата за хроничните заболявания в края на 2016 г. Дотогава тя е касаела само възрастните. 

По-късно се очаква официален отговор от Столичната община.

Очаквайте продължение.