Всички деца, блокирани две седмици в пещера в Тайланд, вече са извадени, предаде АП.

Днес бяха изкарани последните 4 момчета и треньорът им.

Това стана привечер местно време. Последните три линейки отпътуваха привечер местно време от мястото пред входа на пещерата. Там не остана нито една кола на Спешна помощ.

След това доброволците и намиращите се на повърхността спасители започнаха бурно да ръкопляскат. Причина за реакцията им бе излитането на хеликоптер със спасени на борда.

 

 

По-късно тайландските "тюлени" пуснаха във фейсбук информацията, че "Дивите глигани" - футболният отбор, от който са спасените деца, ще се съберат отново заедно тази вечер.

 

Накрай дойде и официално потвърждение, че всички са спасени.

Днес бе най-тежкият ден, тъй като трябваше да бъдат извадени общо петима блокирани. А предните два дни бяха спасявани по четирима.

Междувременно стотици доброволци се включиха в акция по приготвянето и сервирането на любимата храна на спасителите.

Вчера пък те сготвиха пържен ориз за спасените през първите два дни 8 деца. Те поискали да хапнат това ястие в болницата, където се лекуват.

Почти със сигурност може да се каже, че футболистите от "Дивите глигани" няма да могат да отидат на финала на Световното първенство в Русия, където бяха поканени от ФИФА. Това съобщиха от министерството на здравеопазването в Банкок. Те ще трябва да бъдат подложени на още изследвания. Със сигурност момчетата ще гледат мача, но все още ще бъдат изолирани от външния свят поради опасения от инфекции.

Във фейсбук бяха разпространени неизвестни досега снимки на "Дивите глигани" и видео, придружени с песен за прошката, победата и загубата. Те бяха качени от съпругата на Нопарат Кантавонг - старши треньор на тима. Той не е в пещерата с децата.

Какво се случи

Децата и треньорът им изчезнаха след тренировка на 23 юни. Тогава те тръгнаха на разходка из системата от пещери "Там Луанг" в гора край границата с Мианмар.

Същия ден представители на властите откриха край входа на пещерата мотоциклет, велосипеди и спортна екипировка. Съотборници на децата потвърдиха, че намерените вещи принадлежат на група от 12 момчета на възраст между 11 и 16 години, водени от 25-годишен треньор.

Пещерата, която се простира на близо 10 километра, има няколко входа и изхода. Групата се оказала блокирана вътре, след като част от пещерата била наводнена заради проливни дъждове.

Спасителите обърнаха внимание на могила, наречена от пещерняците Патая бийч. Тя се намира в третата галерия на системата. Екипът се досети, че това е мястото, където децата биха могли да се укрият в случай на наводнение.

Оказа се обаче, че галерията е наводнена. Спасителите напреднаха още 400 метра и откриха състезателите и треньора им.

Екипите обмисляха няколко варианта за изваждането на децата. Властите в Тайланд предупредиха, че те могат да останат в пещерата блокирани за близо 4 месеца поради проливните дъждове през това време на годината.

Имаше опасност и от липса на кислород.

В крайна сметка бе решено децата да бъдат измъквани едно по едно, придружавани от по двама водолази. Преди това те бяха обучавани в пещерата да се гмуркат.

Пред пещерата дойде и американският милиардер и изобретател Илон Мъск. Той обяви, че е със своята миниподводница, сглобена от части за космическата ракета, и е готов да се включи с нея в операцията по спасяването. Не се наложи обаче нейното използване.

Преди да бъдат спасени, на децата са били дадени успокоителни, заяви тайландският премиер Прают Чан-оча. Целта е била те да не изпаднат в паника, докато ги измъкват.

По време на продължилата 17 дни драма бе дадена само една жертва. Тайландски морски "тюлен", участвал доброволно в спасителната операция, загина поради липса на кислород. Преди това той бе доставил бутилки с кислород на блокираните.