За какво е нужен мотоциклетният шлем? Много ясно - за предпазване от травми при евентуална катастрофа и за да не ви разваля дъждът прическата. Разработчиците от компанията Skully от Сан Франциско обаче отидоха доста по-далеч, като изобретиха мотошлем с камера за задно виждане, синхронизация със смартфон и GPS-навигация. Този шлем със сигурност е по-умен от голяма част от българските политици, но това е друга тема.

Вече стартираха поръчките за производството на каската Skully AR-1, чието главно достойнство е панорамната камера за задно виждане, благодарение на която на мотоциклетиста вече не му се налага да върти глава наляво-надясно при бързи маневри на пътя. Широката картина на случващото се зад пилота се транслира на неголям дисплей малко по-ниско от дясното око, без да пречи да се гледа спокойно напред.

Освен това мотошлемът се синхронизира по Bluetooth със смартфони с платформи Android и iOS, катг опо този начин по време на каране можеш да си говориш по телефона, да слушаш музика и да координираш маршрута си с помощта на вградения GPS. Всички функции се осъществяват без помощта на ръцете и се контролират от програма за разпознаване на гласа, така че се налага само да произнесете командата и шлемът я изпълнява.

В магазините Skully AR-1 ще влезе догодина на цена $1399, но ако направите предварителна заявка, производителите обещават $100 отстъпка, а при плащане веднага - още $349 икономия.