Съюзът на българските журналисти (СБЖ) излезе с остра декларация срещу приемането на т.нар. медиен "закон Пеевски". Текстът с автор депутатите от ДПС Делян Пеевски, Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев мина на първо четене в зала през миналата седмица, след като отлежа близо половин година в деловодството на Народното събрание. Единствен отявлен противник при изказванията от трибуната се оказа народният избраник от БСП Антон Кутев.

Мотивите на вносителите са, че проектът ще изсветли финансирането на всички медии, в т.ч. необхванатите в момента от националното законодателство онлайн издания (странно защо обаче в списъка с "донори" са пропуснати банковите заеми, б.р.), както и разпространителския бизнес. От СБЖ обаче не само че смятат, че този закон не е панацея за проблемите в медиите, но и го считат за "безсмислен" и написан в изгода на Пеевски, който сам е собственик на медии. 

"Промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения не показват ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата", посочват от СБЖ.

И допълват:

"Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия."

СБЖ ще информира Европейската и Международната организация на журналистите за проблемите и ще организира професионална дискусия за защита правата на журналистите и свободното слово в четвъртък на среща в сградата на съюза.

Ето и пълния текст на становището на СБЖ:

УС на СБЖ изразява дълбоко възмущение от нарушаването правата на журналистите и свободата на словото, което особено зачести през последните месеци: уволнения, съкращения, неплащане на трудови възнаграждения, драстични нарушения на трудовото законодателство в национални и регионални медии.

Преди повече от година внесохме в Комисията по културата и медии към Народното събрание предложения за законодателни инициативи, които защитават журналистическата професия. Все още не сме получили отговор от българските законодатели за съдбата на нашите предложения, но вече станахме свидетели на прибързано приемане в Народното събрание на първо четене на законопроекта на Делян Пеевски и още трима депутати от ДПС за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения – безсмислен законопроект, тъй като не показва ролята на властта при разпределянето на държавни и европейски средства за контролираните от нея медии, продължава да крие непазарното им кредитиране през банки, оставя на тъмно намесата на управляващите в рекламния пазар и разпространението на печата.

Омерзени сме от наглостта на вносителите и безразличието на депутатите, които си затварят очите, че законопроектът се прокарва при явен конфликт на интереси в изгода на Делян Пеевски, не служат на обществения интерес и унижават журналистическата професия.

Нека се вслушаме в истината, изречена от големия български публицист Йосиф Хербст: „Да се спасява страната е едно, а да се спасява правителството е друго. За спасяването на страната може да се пожертва едно правителство. За спасяването на което и да е правителство обаче не може и не бива да се жертва страната.“

Нима ще допуснем българската журналистика да бъде жертвеният агнец на властта?

УС на СБЖ ще информира Европейската и Международната организация на  журналистите за проблемите и ще организира журналистическа дискусия за защита правата на журналистите и свободното слово на 12 юли /четвъртък/ т.г. от 11.00 часа в Съюза на българските журналисти, ет. 1.