"Те са изключително силни."

Това казва за тайландските момчета от пещерата пред Би Би Си датчанинът Иван Караджич, един от водолазите от международния спасителен екип. 

"Принудени са да правят неща, които никога не са правени преди от деца", добавя опитният спасител. Той обяснява, че момче на 11 г. да се гмурка в пещера се смята за свръхопасно. "При това при никаква видимост, напълно тъмно е. Единствената светлина е от нашите фенери", казва Караджич.

Иван Караджич

"Те се гмуркат в изключително опасна среда. Затова се страхувахме във всеки един момент, че ще ги обземе паника. Имахме план с различни варианти. Ако нещо се обърка, какво ще правим, ако нещо друго се обърка - какво правим след това...", обяснява технологията спасителят.

И повтаря отново: "Не мога да повярвам колко смели са тези малки деца, не мога да повярвам... Стоят в малка пещера повече от две седмици, не са виждали майките си... Изключително силни деца. Почти е невероятно."

Каква е реакцията ви, когато видяхте първото дете да идва заедно със спасителите, питат от Би Би Си.  

"Бях много уплашен, когато видях водолазите и детето да идват, това беше на 50 метра от мен. Защото не знаех дали е дете или жертва. Бях много уплашен...Но след това, когато видях, че момчето е живо и диша, това беше... много, много, много добре", казва Караджич.

Тайландският премиер Праят Чан О Ча отхвърли появилите се съобщения в медиите, че на момчетата са давани упойващи вещества. На децата са давани лекарства за притъпяване на тревогата и неспокойството, обяснява той.

"Кой може да даде анеститици на дете? Давани са им лекарства, които да ги направят по-малко нервни и да намалят паниката", допълва премиерът..

25-годишният треньор на момчетата от "Дивите глигани" е бивш будистки монах, през дългите дни в тясното и тъмно пространство, навсякъде заобиколено от вода, без храна и вода 10 дни, той им е помагал да бъдат силни чрез техники от медитацията.

Ето при какви условия действат и почиват спасителите: