Приходите от митниците изостават от плана, но ведомството се опитва по всякакъв начин да вкара някой лев в касата си. Ведомството е обявило търг за отдаване под наем на 15 кв. м от покривното пространство на сградата на Централното митническо управление - на пресечката на "Раковска" и "Сливница" в столицата, за разполагане на телекомуникационна антена и оборудване. Началната цена е 690 лв. без ДДС на месец, срокът на договора - 5 години.

Покривите на високите сгради са апетитни места за мобилните оператори, защото с разполагане на антените отгоре те оптимизират мрежата си. С отдаването под наем на площите много жилищни сгради си осигуряват редовни месечни постъпления, които после използват за плащане на общите сметки и ремонти.

От началото на годината Агенция "Митници" е организирала няколко подобни търга за отдаване под наем на покривни пространства от своите сгради. Например, през април е сключен договор с "Мобилтел" за наем на 20 кв. метра на покрива на Националния учебен център, който е близо до Летище София. Там цената е 900 лв. на месец.

"Мобилтел" е спечелил търг и за 30 кв. м от покрива на Митница "Свиленград", където наемната цена е 1200 лв. на месец.