Джанфранко Форментон, католически свещеник от централния италиански регион Умбрия, отдавна проповядва срещу расизма и в подкрепа на мигрантите. Затова знае какво е чувството да се изправиш срещу Матео Салвини, отскоро заемащ поста министър на вътрешните работи на Италия и лидер на крайнодясната партия „Северна Лига“, разказва „Гардиън“.

В отговор на ксенофобската реторика на партията от 2015 г., когато милиони мигранти потърсиха убежище в Европа и 150 хил. от тях доплуваха до италианските брегове, свещеникът слага табела на вратата на църквата в Сан Мартино ди Триняно (малко селце край град Сполето) с надписа „Забранено за расисти. Вървете си вкъщи!“.

Това незабавно предизвика реакция от страна на Салвини, който отговори в туитър.

„Може би свещеникът предпочита контрабандисти, робовладелци и терористи? Жалко за Сполето и църквата там, ако този човек се нарича свещеник“, гласи постът на крайнодесния лидер.

Междувременно симпатизанти на националистката политика бяха заподозрени за обир на дома на Форментон, дни след като член на партията, Лука Траини, рани шестима африканци в престрелка край град Мачерата.

За разлика от опозиционните политици, свещениците като Форментон не се страхуват да се опълчат на позицията на вътрешния министър. Но трябва да убеждават вярващите да не се страхуват от мигрантите, докато в страната се сипят хвалебствия по адрес на Салвини, отбелязва „Гардиън“.

„Населението ни иска благословия от църквата, процесии и религиозни ритуали, но всеки път, когато папа Франциск заговори за мигранти или за бедните, то спира да слуша – казва Форментон. – Принос за злите сили на расизъм има и Салвини. Той е магьосник в отглеждането на омраза и манипулацията на гняв. Хора от всякакви възрасти стават расисти заради климата, в който живеем.“

Предвид, че повечето от съмишлениците му са католици, Салвини използва религията, за да осигури подкрепа на партията си. В неделя 45-годишният политик се закле с молитвена броеница да бъде „верен на народа си“ на ежегодното събиране на „Северна лига“ в Понтида, град в Ломбардия. В речта си той обеща да създаде европейски съюз срещу „масовата имиграция“, броени дни след като архиепископът на Милано, Марио Делпини, призова за повече човечност сред християните.

„Може ли да ходят на литургия всяка неделя и да игнорират драмата, която се случва пред очите им?“, попита Делпини.

Папа Франциск също не остана безразличен, когато Салвини не позволи на кораб с 600 мигранти на борда да акостира на италианския бряг през юни миналата година.

„Насърчавам тези, които им предлагат помощ, и се надявам, че международната общественост ще действа единно и по ефикасен начин, за да предотврати причините за принудителна миграция“, каза папата.

Салвини поддържа връзка с американския кардинал Ричард Бърк, яростен критик на папа Франциск и поддръжник на Доналд Тръмп.

Козимо Скордато, свещеник в църква „Свети Франциск от Асизи“ в Палермо (град с много мигранти), сравнява Салвини и манипулацията на религията с образа на мафиотските лидери.

„Клетвите с молитвена броеница пред хиляди поддръжници ми напомня за мафиотите, държащи Библията – коментира той. – Мафиотите вярват, че са нещо като представители на божиите ценности, те се чувстват защитени от църквата и искат да покажат на хората, че Бог е с тях.“

Миналата седмица свещеникът Алекс Занотели от Верона призова журналистите да се занимават повече с трагедиите в Африка, за да проумеят италианците каква е причината мигрантите да бягат от домовете си. Бежанците днес са приемани от мнозина като „нашественици“ и „паразити“.

„Ако италианците не знаят какво се случва в Африка, те не могат да разберат защо толкова много хора бягат от страните си и рискуват животите си“, смята Занотели.

Но докато Демократичната партия – основният опонент на „Северна лига“ – не изразява силното си несъгласие с политиката на Салвини, тази роля се пада на свещениците.

„Партията е разделена и не знае как да реагира на Салвини и за кои проблеми – коментира Матиа Дилети, професор по политология в университета „Ла Сапиенца“ в Рим. – Заради подкрепата на хората и проблема с миграцията съществува страхът, че опозицията им може да ги ощети.“

"Площад Славейков"