Дисциплинарната комисия на ФИФА предупреди след оплакване на руските представители защитника на Хърватия Домагой Вида. Причината е клип, който футболистът заедно с бившия футболист и треньор на киевския "Динамо", а днес член на треньорския щаб на Хърватия Огнен Вукоевич заснеха след победата над Русия. В клипа звучеше лозунгът "Слава на Украйна!", предизвикал вълна от възмущение в руските медии и у патриотичната общественост.

За престъплението хърватската футболна федерация извади Вукоевич от треньорския щаб и отмени акредитацията му за Световното първенство.

"Хърватската футболна федерация се извинява на руската публика за действията на член на хърватската делегация", съобщава сайтът на федерацията.

На сайта на федерацията се съобщава и за личните извинения на Огнен Вукоевич и Домагой Вида, които се разкайват и уверяват, че "по никакъв начин не са предполагали за наличието на политически коннотации, но, за съжаление, са предизвикали такива тълкувания". Изгоненият Вукоевич се оправдава, че с този политически порочен и оскърбителен лозунг "Слава на Украйна!" "само исках да благодаря на моите приятели в Украйна за тяхната подкрепа и да благодаря на моя клуб "Динамо" (Киев) за това, че ми разреши да участвам на Световното първенство".

От воплите "Ру-у-с-и-и-я!!" земята се тресеше три седмици. Старши треньорът на руския национален отбор започна триумфалната си реч по главния държавен телевизионен канал с думите "Служа на Русия!" Думата "Русия" може да се произнася, а думата "Украйна" е нецензурна?

На всички всичко им е ясно. ФИФА и хърватите не са изключение. И това, че Русия води агресивна война срещу Хърватия, и това какво означава този лозунг. Който, разбира се, е политически. Както и цялото това скапано първенство, което международните футболни функционери напълно безкористно - как можете изобщо да подозирате! - решиха да проведат в страна, водеща едновременно 2 (две!) агресивни войни. Спортът е сюблимация на войната. И тази банална истина превръща в лицемерие всички твърдения, че "спортът е извън политиката". Кажете го на чехословашките запалянковци, които за Световното първенство по хокей през 1968 г. излязоха с лозунга "Тук танковете няма да ви помогнат!"

И да, разбира се, "Слава на Украйна!"

---------

* Авторът е руски журналист, председател на профсъюза "Журналистическа солидарност". Коментарът е публикуван в личния му блог.