Кристиано Роналдо официално е футболист на "Ювентус", обявиха торинският клуб и "Реал" (Мадрид). Трансферът се уреждаше в последните дни - след като Португалия отпадна на Световното.

По непотвърдена информация Юве ще плати около 105 милиона евро на "лос меренгес". Заплатата на Роналдо в италианския гранд ще е по 30 милиона евро на сезон. Той е подписал договор за четири години.

По-рано днес стана ясно, че президентът на "Старата госпожа" Андреа Аниели е заминал с частен самолет за Гърция, където №7 е на почивка със семейството си, за да финализира личния договор на 5-кратния носител на "Златната топка". През това време двата клуба довършваха последните детайли по сделката. 

Кристиано Роналдо реши да напусне "Реал", тъй като поиска увеличение на заплатата, но не го получи. Преди дни стана ясно, че през зимата босът на "мадридистите" Флорентино Перес значително е намалил откупната цена на голямата си звезда - от 1 милиард евро на 100 млн. Това също обидило аса.

Отношенията между двамата охладняха, а всичко окончателно е приключило малко след финала на Шампионската лига в Киев, когато Роналдо намекна, че напуска и така донякъде засенчи триумфа на "белите" срещу "Ливърпул" (3:1).

След това единственият сериозен европейски кандидат за подписа на португалеца е бил "Ювентус". Той е отклонил космическа оферта от Китай, според испанската и италианската преса.

Забележителното е, че "Реал" печели от трансфера на 33-годишния голмайстор. През 2009 г. клубът закупи португалеца от "Манчестър Юнайтед" за близо 90 млн. евро. За девет сезона един от най-големите футболисти на нашето време спечели всичко възможно с "Реал".

Роналдо написа обръщение до феновете на "белите", публикувано на официалния сайт на клуба:

"Годините ми в "Реал" и в Мадрид са най-щастливите в моя живот. "Реал" (Мадрид) завладя сърцето ми, както и сърцата на хората в семейството ми. Вярвам, че настъпи времето, в което да тръгна по нов път в живота си и заради това помолих ръководството на клуба да бъда трансфериран. Така чувствам нещата и моля всички, най-вече нашите фенове, да ме разберат. Бяха прекрасни девет години.  

И точно заради това искам да кажа благодаря: на клуба, на президента, на директорите, на моите колеги, на всички служители, лекари, масажисти и на онези невероятни хора, които вършат цялата работа и изпипват всеки един детайл неуморно.

Благодаря на всички, и, разбира се, казвам това, което казах и преди девет години: Hala Madrid!"

Публикуваме писмото със съкращения. Важно е изречението, в което Кристиано сам признава, че е поискал трансфер. Според в. "Марка" това е било условие на Перес, за да не бъде обвинен от феновете, че той е искал да продаде най-голямата фигура в отбора. Както при напускането на Икер Касияс и други величия на най-успелия футболен клуб.

Постиженията на Кристиано Роналдо с "Реал" (Мадрид):

* 450 гола в 438 мача. Роналдо е реализатор №1 в историята на клуба;

* 17 - попаденията на Кристиано в един сезон (2013-2014) в Шампионската лига, рекорд;

* 105 - общият брой на головете, вкарани от Роналдо за "Реал" в ШЛ, рекорд; 

* 4 - толкова пъти мадридчани триумфираха в ШЛ с Роналдо в редиците;

* 311 - головете за "Реал" в лигата на Испания;

* 2 - титлите на Испания на "Реал" с Роналдо;

* 16 - общият брой на големите трофеи, спечелени от "Реал" в ерата на Кристиано. В бройката са още световното клубно първенство, суперкупите на Испания и Европа, Кралската купа...

* 4 - "Златните топки", спечелени от Роналдо на "Бернабеу";

* 44 - толкова хеттрикове има №7 с белия екип, рекорд;

* 61 - най-високият брой голове на Роналдо в един сезон в "Реал" - през 2014-2015 г. Той има още един сезон с 60 попадения, рекорди;

* 658 - общият брой на головете на Кристиано в кариерата му. Той се е разписвал, освен за "Реал", също за Португалия (85 пъти), "Спортинг" Лисабон (5) и "Манчестър Юнайтед" (118).