Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е стратегически неграмотен, когато става дума за НАТО и държавния глава на САЩ Доналд Тръмп – той просто не разбира природата на Алианса, пише Том Роджън в статия за американското издание Washington Examiner, цитиран от Фокус.

В отговор на изявление на Тръмп, полският политик заяви, че „Америка няма и няма и да има по-добър съюзник от Европа. Днес европейците харчат много повече за отбрана, отколкото Русия и поне толкова, колкото отделя и Китай. Не може да има съмнение, Г-н президент, че това е инвестиция в обща американска и европейска отбрана и сигурност".

 И допълни иронично:

„Скъпа Америка, ценете вашите съюзници, в крайна сметка те не са толкова много“.

Туск очевидно е в грешка, когато казва, че Европейският съюз е най-добрият съюзник на САЩ - Великобритания, Австралия и Япония са по-добри, а коментарите му за приноса на Европа към НАТО също очевидно са плод на заблуда. Да, Туск е прав, че взети заедно, всички страни от ЕС харчат за отбрана повече от Русия. Но това е благодарение на по-големите заплати, които получават войниците в европейските заплати, в сравнение с „бедните“ им руски колеги.

Пропуските говорят за истината: когато става въпрос за най-важния белег на доверието в НАТО – военната способност, значителна част от страните от ЕС продължават да правят това, което искат. Те нямат танковете и артилерийските платформи, за да спрат руските бронирани колони, липсват им разузнавателни средства за наблюдение на движението на руските войски, липсват им кибернетични и сигнализиращи звена за разрушаване на руските комуникационни линии и военновъздушен капацитет за проникване в руското въздушно пространство. А всичко това е от ключово значение при евентуална война на европейския континент. Заедно те могат просто да имат възможността да се противопоставят на руската флота, но успехът дори и на това им начинание е под сериозен въпрос.

Но става още по-лошо. Защото, както знае и самият Туск, ЕС се превърна в роб на Русия заради стратегията на Москва за енергийно изнудване. Германският канцлер Ангела Меркел предпочете евтините доставки на газ пред стабилността на Централна и Източна Европа, като одобри строителството на газопровода „Северен поток 2".

Е, Туск, търсете по-добри примери за колективна отбрана. Изборът на Великобритания за увеличаване на разходите за отбрана е найдобрият пример тук.