Пристигането на президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел за срещата на върха на НАТО остана незабелязано от най-високопоставените представители на властите на Белгия заради протичащия по същото време в Санкт Петербург полуфинален мач между Франция и Белгия от Световното първенство по футбол, пише белгийският вестник "Соар", цитиран от ТАСС.

По данни на вестника никой от държавното ръководство на Белгия не е посрещнал Тръмп, защото всички са гледали мача. Белгийският крал Филип и външният министър Дидие Рейндерс бяха на стадиона в Санкт Петербург, а премиерът Шарл Мишел следеше мача от една от фен зоните в град Брен льо Конт.

На стълбата на самолета в Брюксел.

Президентът на САЩ, както и останалите държавни и правителствени ръководители, бе посрещнат само от представител на белгийското външно министерство. Миналата година Тръмп бе посрещнат на пристигането си в Брюксел за срещата на върха на НАТО от премиера Шарл Мишел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на път за Брюксел отново поиска съюзниците да увеличат военните си разходи, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Тръмп обвини някои страни от НАТО, че от години не отделят достатъчно средства за военни разходи и намекна, че биха могли да възстановят на САЩ неизвършените си плащания, които по думите му е поел Вашингтон.

"Много страни от НАТО, които се предполага да браним, не само не спазват ангажимента си от 2 процента, което си е малко, но от години не извършват плащания. Ще възстановят ли те разходите на САЩ?", написа в Туитър Тръмп, имайки предвид ангажимента страните от НАТО до 2024 г. да започнат да отделят 2 процента от своя БВП за военни разходи.

Тръмп написа този туит в президентския самолет на път за срещата на върха на алианса в Брюксел, която ще се състои днес и утре. 
Четири натовски страни вече отделят поне 2 процента от своя БВП за отбрана - САЩ, Великобритания, Гърция и Естония, а четири други - Литва, Латвия, Полша и Румъния ще постигнат тази цел до края на тази година, увери по-рано днес генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Този дисбаланс се приема с недоволство от Тръмп, който смята за анормално страна като например Германия, която е най-голямата европейска икономика, да отделя за отбрана само 1,24 процент от своя БВП.

Президентът на САЩ по-рано предупреди, че форумът на НАТО в Брюксел може да премине в напрегната обстановка и дори допусна, че срещата му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли може да премине по-леко, отбелязва Франс прес.