Море от хора заля парижкия булевард "Шан-з-Елизе" след победата на Франция над Белгия с 1:0 на първия полуфинал на Световното. Тимът на селекционера Дидие Дешан ще спори за титлата в неделя, а днес ще научи своя съперник.

Десетки хиляди гледаха мача на видостени в столицата и след края се насочиха към булеварда. Много бързо към тях се присъединиха запалянковци от заведения и от домовете си.

За много кратко "Шан-з-Елизе" се изпълни с ликуващи французи и поддръжници на "петлите" от други страни, пишат световните агенции.

 

Така беше и преди две години, когато Франция прие Европейското - всеки успех до загубения финал бе празнуван бурно на "Шан-з-Елизе" и из цял Париж, но сега екстазът е още по-голям. Никой не иска да мисли, че в неделя "сините" няма да вдигнат Световната купа за втори път в историята.

След няколко часа на бурно ликуване полицията започна на приканва феновете да напуснат булеварда и да прави заграждения, тъй като тази сутрин там се прави генерална репетиция за националния празник на Франция на 14 юли. Тази година той ще премине под знака на мондиала - финалът в Москва е ден по-късно.

А празникът през миналата нощ продължи на други знакови места.

Гледката от Париж може да се види и в другите градове на страната - не в този мащаб, но еуфорията е същата.

“Това е просто невероятно, трудно намирам думи, заяви селекционерът на "петлите" Дидие Дешан, световен шампион от 1998 г. като играч. - Изминахме дълъг път и заслужихме класирането си на финал. Играчите ми показаха характер тогава, когато беше необходимо. Бяха задружни. Огромният ни труд беше възнаграден. Бяхме на високо ниво във всички зони и фази на играта. Показваме, че можем да нападаме, но можем да играем и на контри. Белгия е достоен съперник и аз го поздравявам. Много силен отбор, който надиграхме."

Дешан беше запитан за загубата от Португалия на финала на Евро 2016 в Париж.

Дидие Дешан (с костюма) ликува с щаба си.

"Бях там с целия ми щаб. Беше много болезнено и заради това толкова много искахме да спечелим този полуфинал, добави треньорът. - Постижението ни е много голямо. Губиш и печелиш, това е спорт. За нас е привилегия, че доставихме радост на френския народ."

А сравненията с триумфа отпреди 20 години?

"Човек трябва да живее в настоящето, отвърна Дишан. - Никога не споменавам миналото пред играчите. Някои от тях дори не са били родени или са били много малки. Сега гледат снимки. Част от французите пазят скъп спомен от 1998 г., но не и младите хора. Сега съм тук, за да напишем нова страница. Може би най-прекрасната. Не казвам, че не се гордея със световната титла отпреди 20 години. Никой не може да заличи този успех. Но не бива да гледаме назад."

Роберто Мартинес

"Разочарованието е голямо, заяви селекционерът на Белгия Роберто Мартинес. - Мачът бе решен от едно статично положение. Това показва колко равностоен беше мачът. Боли ни, защото бяхме близо. Двубоят бе решен от един детайл. Очакваше се. Липсваха ни малко магия и късмет в атака. Но аз съм горд с моите футболисти. Никой не бива да ги критикува. Те се бориха до края, дадоха всичко от себе си. Не искам да напускаме първенството с горчилка. Все пак остава ни още един мач, който трябва да спечелим, за си тръгнем победно. Честито на Франция."

Страсбург по време на полуфинала.