ГЕРБ и БСП вече трайно се сдружиха с монополистите срещу гражданите. Прякото последствие е, че малките фирми започват да изчезват, а монополите и картелите да получават допълнителна увереност. Крайният резултат са по-високи цени за по-лоши услуги. 

Конкретните примери:

1.ГЕРБ и БСП заедно подкрепиха скандалния законопроект за горивата на първо четене, който въвежда изискване за собствен капитал от 3 млн. лева и образователен ценз. Резултатът ще бъде фалити на малки бензиностанции и увеличаване на пазара на големите. За потребителите това означава по-малко конкуренция и по-високи цени.

2.Паралелно с това и ГЕРБ и БСП не смятат, че има картелиране на пазара на горива и избягват въобще да коментират „слона в стаята” – кой има достъп до данъчно-акцизните складове в България и съответно може да внася горива.

3.ГЕРБ и БСП заедно взеха решение за рестартиране на "Белене", което извън всички останали негативни ефекти ще има за последствие фалит на половината съществуваща българска енергетика и на много малки и средни компании.

4. България е тотално зависима от вноса на газ от Русия. БСП и ГЕРБ управляват през последните 17 години и този монопол беше грижливо пазен. Последните развития показват, че ГЕРБ работят за връзка с „Турски поток”, което означава заздравяване на монопола.

5. Големите обществени поръчки се печелят от малко на брой фирми. Очевидно е, че и ГЕРБ и БСП толерират процеса. Много малки и средни фирми спряха дори да кандидатстват по обществени поръчки.

6. Редица големи фирми въобще не плащат данъци или плащат съмнително малко. Това очевидно се толерира и от ГЕРБ и от БСП. Контролът е фокусиран върху малките, а за големите има политически „чадър”.

Коментарът е от профила на Мартин Димитров във фейсбук. Заглавието е на редакцията.