Президентът Румен Радев е популист, а всички десни лидери трябва да подадат оставка и да търсят българския Макрон, който да ги обедини. Това казва в интервю за в. "24 часа" президентът от 2012 до 2017 г. Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев критикита на Радев към председателството са евтин пиар.

"От един държавен глава се очаква да бъде благороден, широко скроен, справедлив, да работи за доброто име на България по света. Не му отива да всява съмнения, да говори неистини. Успехът на кабинета през българското председателство на ЕС е категоричен. Всички европейски лидери и лидерите в региона благодариха на българското правителство за постигнатия успех. Единствен Радев омаловажи постигнатото, търсейки евтин пиар", заяви Плевнелиев.

Според него Радев е направил неуспешен опит да раздели ЕС по темата за санкциите срещу Русия и споразумението за свободна търговия с Канада.

"В резултат на това няма никаква тежест и значимост на запад от София. Нека не забравяме пресконференцията след визитата му в Москва, която беше точно 6 минути, от които Радев говори 5, а президентът Путин - 1. И в тази 1 минута руският президент говори за Бойко Борисов и предстоящото му посещение в Москва. Това е откровена подигравка и още едно доказателство, че президентът Радев, за съжаление, няма тежест и в Русия. Той не изгради собствени визия и контакти, няма никаква тежест и международен успех - нито на Изток, нито на Запад", смята Плевнелиев.

И според него единственото, което може да прави, е да залага на популизма.

"Той даде заявка за това още във встъпителната си реч пред Народното събрание - реч без идеология, ясни ангажименти, приоритети или ценности и не за стратегически действия, а заявка за популистки действия. Резултата го виждаме днес. Президентът Радев има голямо его и никакъв екип - той си е самодостатъчен, което е чист популизъм", смята Плевнелиев.

Според него, ако Радев направи партия, ще направи услуга на Бойко Борисов, защото ще последва съдбата на Георги Първанов, след като той създаде АБВ. Плевнелиев смята, че има друг вариант, който е по-опасен за ГЕРБ, а именно Радев да стане обединител на лявото.

"След създаването на АБВ от президента Първанов лявото се разцепи, и то не на две, а поне на пет: БСП, АБВ, партия на Татяна Дончева, партия на Георги Кадиев, Българската евролевица на Александър Томов и много други. Сега може да се направи опит за обратното. Подозирам, че се готви обединение с него, понеже очевидно настоящите лидери на БСП са неспособни да го направят", смята Плевнелиев.

Той е убеден, че Радев ще участва на следващите президентски избори, но със сигурност ще участва в тях.

"Радев ще участва на всяка цена на следващите избори. Той е генерал, а генералите водят битки - понякога безсмислени. Битката в никакъв случай не е самоцел, нито смисъл. Смисълът е в устойчивия мир, който е базиран върху баланс и перспектива в обществото. Победата не е за генерала или за политика. Единственият истински успех, който има смисъл, е успехът на обикновения човек - той да види перспектива и надежда за развитие. Не мисля, че Радев ще ме разбере в този мой коментар за смисъла на битките и за това кой е истинският успех. Но въпреки това моят съвет към него е следният - в политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Почти всички политици допускат баналната грешка да преиграят с властта. Радев е в същата група", смята Плевнелиев.

Той коментира положително развитието на отношенията между България и Македония.

"Само за няколко седмици в Македония тонът към България се промени. В тези 5 г., в които бях държавен глава, нямаше ден, в който македонската преса, политици и медии да не хулят България - ние бяхме фашисти, убийци. Договорът за приятелство и добросъседство е историческо постижение на българското правителство. Най-после, след повече от 20 г. борба, за първи път България и Македония показаха добра воля", смята Плевнелиев.

Той е изключитлено критичен към десницата около "Демократична България".

"Абсолютно всички лидери в дясното пространство трябва вкупом да си подадат оставките. Вкупом. Да се засрамят от ситуацията, в която поставиха около половин милион проевропейски, демократични, по-дясно ориентирани гласоподаватели. Единственото работещо решение е оставки на всички и един нов български Макрон - млад, чист, прогресивен, с много ясна дясна идеология. Който да може отново да ги обедини. Нито един от лидерите в момента няма нито капацитета, нито се ползва с доверието да извърши това. Ако обединението не се случи, те в момента така или иначе са крайно безинтересни. Занимават се със себе си, но никой друг не ги смята за какъвто и да е фактор. Ако искат нещо да променят - оставки, обединение", категоричен е Плевнелиев.

Той обаче отрича да има амбиции да е лидерът, който ще обедини десницата.

"Не, не и не. Не е това моята роля. Аз обещах на българския народ да бъда активен гражданин, но не активен политик. Няма да се връщам в политиката, но искрено се притеснявам от тоталния разпад в дясното пространство. Това не е добре и за ГЕРБ. Аз искрено се надявам да чуят и моя апел да разчистят пътя на един нов лидер, който наистина да извърши това обединение, за да могат те отново да бъдат така необходимият фактор за проевропейска, демократична и пропазарна перспектива за България. И да им повярват половин милион избиратели. В момента те просто демонстрират арогантност и политически инат, граничещ с некомпетентност. Не може да бъдете самодоволни, когато 300 или 400 гласоподаватели от дясното в една зала са се събрали и са ви избрали за техния лидер, но 500 000 дясно мислещи избиратели са бесни, недоволни и не виждат перспектива. Истината е, че към днешна дата перспектива за тези половин милион избиратели няма и десните лидери като че ли не са дозрели за идеята какво е правилното действие, което е много жалко", смята Плевнелиев.