Преди дни Новак Джокович заяви на "Уимбълдън", че е за Хърватия на Световното. 

"Подкрепям Хърватия. Знам кой отбор искам да видя да вдига трофея", заяви Джокера, който си осигури четвъртфинал в "Ол Ингланд клъб" и днес ще играе с Кей Нишикори.

Последва мигновена реакция в родината му Събрия и тя бе негативна. Владимир Джуканович, член на управляващата партия на Александър Вучич, нарече Джокович "идиот", информира БГНЕС.

Джуканович е на почивка в Гърция, но това не му попречи да критикува тенис звездата, публикувайки видео в инстаграм.

"Само идиоти биха подкрепяли Хърватия. Не те ли е срам, Новак? Всички, които подкрепят Хърватия, са психопати или луди и трябва да бъдат затворени в лудница. Джокович е национален герой и аз му благодаря, но как не го е срам да подкрепя Хърватия. Толкова много сърби от Крайна (някога непризнатата Република Сръбска Крайна, която е част от Хърватия, бел. ред.) те подкрепят, а ти подкрепяш страната, която ги изгони", заяви Джуканович.

Президентът на Сърбия Александър Вучич пък не скри, че е викал за Русия в четвъртфиналния мач с Хърватия:

"Това е мое право. Сърбия е демократична страна и всеки може да подкрепя когото си поиска", коментира Вучич.

Междувременно хърватинът и бивш шампион на "Уимбълдън" Горан Иванишевич, сега треньор на Милош Раонич, не пропусна да "захапе" англичаните преди днешния полуфинал.

"Надявам се да не загубим, рече Иванишевич пред Би Би Си. - Вие, англичаните, се държите така, сякаш вече сте ни били и сте на финал. "Идвате си у дома!" Вдигнахте трофея. Толкова сте арогантни! Най-великите сте, най-прекрасните... Със сигурност ще си дойдете у дома, но надявам се без купата."

Четвъртфиналът на Раонич с Джон Иснър е днес и Иванишевич се надяваше да е първи в програмата на корт № 1, но остана втори след срещата на Роджър Федерер с Кевин Андерсън (последната двойка е Рафаел Надал - Хуан Мартин дел Потро). Така той не скри, че се надява този двубой да свърши бързо, за да може да гледа полуфинала в някой пъб.

"Ще проследя мача заедно с много англичани, но се надявам, че накрая аз ще се смея", завърши шампионът от 2001 г., когато на полуфинал победи местната надежда Тим Хенман.