Гръцкото правителство реши да изгони от страната двама руски дипломати и да забрани влизането на нейна територия на други двама, съобщи в. "Катимерини".

Атина ги обвинява в опит за намеса във вътрешните й работи и извършване на противоправни действия срещу националната сигурност. Сред приписваните им действия е опит за намеса в споразумението за името на Македония.

Руснаците се опитали да се сдобият с информация, а също така да подкупят гръцки чиновници, но опитът се провалил, твърдят източници на изданието. Освен това Атина има претенции и към Императорското православно палестинско общество (ИППО) - руска организация, съдействаща за пътуването на поклонници до Светите земи.

Сред четиримата руснаци има сътрудник на посолството на име Виктор Яковлев, твърди "Катимерини". Не е известна заеманата от него длъжност. За него няма информация в списъка на дипломатическия състав в сайта на руското посолство в южната ни съседка.

Решението на Гърция може да доведе до покачване на напрежението, назряващо между двете страни през последните 2 години. Причина са опитите на Москва да подкопае националната сигурност на Атина, пише вестникът.

По данни на високопоставени гръцки дипломатически източници действията на властите са реакция на предприетите неколкократно от Москва координирани усилия за разширяването на руското влияние в страната. Те били свързани най-вече с дейността на споменатото по-горе ИППО.

Освен това източниците на "Катимерини" изтъкват, че Гърция продължава да се стреми към добри отношения, сътрудничество с Русия и съдействие за укрепването на дружбата между двата народа. Това обаче е възможно само ако страните уважават взаимно суверенитета си.

Същите източници отбелязват и внимателната позиция на Атина по случая с отравянето във Великобритания с нервнопаралитичното вещество новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тогава Гърция не последва примера на другите западни страни, които изгониха руски дипломати заради химическата атака. Москва дори приветства стъпките на Атина. (България също не изгони руски дипломати заради случая "Скрипал" - б.р.)

В същото време въпреки стремежа на гръцкото правителство да поддържа добри отношения с Русия, напоследък във вътрешните й работи се намесват различни кръгове, прокарващи интересите на Кремъл. Тези кръгове се опитват да подкупват общини, а също така срещу пари да си спечелят благоразположението на митрополитите на Гръцката православна църква (ГПЦ), за да придобият влияние върху Атон.

Гръцки дипломати изтъкват и опита на Русия да се намеси в такъв стратегически важен и труден въпрос като сключването на споразумението между Гърция и Македония за името на бившата югославска република. По този начин Кремъл влияе негативно върху ролята на Атина на Балканите.

Решението за изгонването се ограничава с конкретни 4 лица и не променя глобалната добронамерена стратегия на Гърция към Русия, изтъкват дипломатически източници в Атина.

По-късно Димитрис Дзанакопулос - официален представител на гръцкото правителство, потвърди информацията за изгонването на руските дипломати.

"Гърция показа, че иска добри отношения с всички държави, но и всички държави трябва да зачитат международното право. Правителството държи на позицията си, че не е възможно да се съгласи с поведението, което не е проява на уважение към гръцката държава", заяви той.

От руското външно министерство заявиха, че Москва ще отговори с огледални мерки. Което означава, че от Русия ще бъдат изгонени двама гръцки дипломати.