Германия не е заложник на руската политика, заяви днес германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че изказването ѝ е реакция на обвинението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Германия е "напълно под контрола" на Русия заради нарастваща енергийна зависимост от нея.

"Без съмнение имаме много проблеми с Русия", каза Фон дер Лайен на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел - малко след като Тръмп говори на среща в центъра на белгийската столица.

"От друга страна без съмнение трябва да бъде запазен каналът за комуникация между страните или съюзите и противниците", заяви тя на английски в отговор на въпрос за обвинението на Тръмп.

Фон дер Лайен отхвърли искането на Тръмп страната ѝ незабавно да увеличи отбранителните си разходи до 2% от БВП. Те ще достигнат минимум 1,5 процента от брутния вътрешен продукт до 2024 г., каза Фон дер Лайен.

Тя допълни, че това е, което "можем да гарантираме".

Според договореност от среща на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. за следващите десет години всички съюзници трябва да достигна ниво на отбранителни разходи от 2% от БВП.

"САЩ са прави да искат целта от 2% от БВП да бъде изпълнена", призна германската министърка.

Тя обаче посочи, че до 2014 г. страната ѝ в продължение на 25 години е съкращавала военните разходи и към момента, в който са били постигнати договореностите от Уелс, тя е давала за нуждите на отбраната 1,1% от БВП.

"Важно е обаче да се гледат не само числата, но и приносът в НАТО, защото може да харчиш 2% за отбрана и да не правиш нищо за алианса", подчерта Фон дер Лайен.

Тя припомни, че "германският контингент е втори по численост в НАТО, разходите на Германия за отбрана са втори по големина (в алианса)". 

"Движим се в правилна посока. Предстои да се свърши още много, но ние сме ангажирани с постигането на поставената цел", допълни германският министър на отбраната.

Не е работа на НАТО да решава за разширението на газопровода "Северен поток", заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че сред съюзниците има разногласия по този проект.

"Има различни виждания, това е добре известно, но НАТО не решава. Имаме отношение към енергийната сигурност, доколкото тя е свързана с общата сигурност. Държим на разнообразяването на източниците на енергийните доставки, за да има устойчивост", поясни Столтенберг пред журналисти.

"Не сме заложници нито на Русия, нито на САЩ", каза външният министър на Германия Хайко Маас пред репортери в кулоарите на форума на НАТО в Брюксел.
"Ние сме един от гарантите на свободния свят и това няма да се промени", допълни той.

Германският първи дипломат каза също, че Берлин планира да увеличи разходите си за отбрана с 80 процента до 2024 г. и отбеляза, че "това е нещо толкова голямо, че трябва да бъде оценено"

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп порица Германия, че иска разширяване на газопровода и дава милиарди за руски газ, докато САЩ плащат милиарди за защитата на Европа от Русия.

По думите на Столтенберг в НАТО има разногласия по различни въпроси - търговски, за опазването на природата, за отбранителните разходи.

"Очаквам да постигнем съгласие по основното - че заедно сме по-силни и способни да защитим всеки съюзник", посочи той преди началото на двудневната среща на държавните и правителствените ръководители на страните от алианса в Брюксел. 

"Изправени сме пред невиждани заплахи за сигурността, имаме и разногласия. Много е важно да покажем, че НАТО напредва и е в състояние да постига повече", добави Столтенберг. "Уверен съм, че въпреки разногласията, ще приемем решения и ще постигнем напредък по готовността на нашите войски, способността да се противопоставим на терористите, да бъдем готови за целта с осъвременяването на командните структури. Най-важният ще бъде може би въпросът за разходите за отбрана".

Генералният секретар посочи, че след десетилетия на бюджетни ограничения, равни на стотици милиарди долари, днес виждаме поемане в обратната посока. Всички съюзници увеличават разходите.

По повод днешната си закуска с президента на САЩ Столтенберг коментира, че президентът говори прямо.

"Всички сме съгласни за нуждата от справедлива подялба на разходите в НАТО", посочи генералният секретар. "Очаквам открит и честен разговор за разходите, препотвърждение на обещанието да харчим повече за отбрана, както и да се признае постигнатият напредък".

(БТА)