Добре, че през юни 2014 г. тогавашният министър председател Пламен Орешарски замрази строителството на руския газопровод "Южен поток", а през декември 2014 г. Русия обяви, че пренасочва тръбата към Турция. От днес този, който строи газопроводи към Русия, е неин "заложник"за САЩ.

 

 

За късмет на Бойко Борисов първа в списъка е германската канцлерка Ангела Меркел, а него го няма.

"Милиарди се плащат на Русия, строят се газопроводи. Германия е заложник на Русия, Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи", каза тази сутрин президентът на САЩ Доналд Тръмп на закуска с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел.

"Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия", добави той малко преди началото на среща на върха на НАТО, където България ще бъде представена от президента Румен Радев - горещ привърженик на газовите и атомните връзки с Русия.

В новата координатна система на Тръмп и той попада в бандата на руските "заложници".

Българският президент Румен Радев, също радетел на руските енергийни проекти в България, днес и утре седи на една съюзническа маса с Тръмп в Брюксел. Снимка АП/БТА

Иначе Тръмп е ходещ учебник по популизъм.

Вчера европейци и негови критици по света и в САЩ го засипаха с упреци, че руши трансатлантическото единство и ухажва руския си колега Владимир Путин, че излага на опасност сигурността на западните демокрации.

Той днес им отговаря: Не аз, вие правите това. И привежда солиден аргумент с примера на руско-германския газопровод "Северен поток", който помага на Русия да изолира транзитната и непослушна Украйна, а на Германия - да заобиколи рисковете за редовното снабдяване с газ, свързани с украинските стремежи към демокрация, към Европа и към НАТО.

Ударът е точно прицелен. "Северен поток" разделя европейците и Тръмп подхвърля тази "лимонка" в лагера им, точно преди началото на среща на върха на НАТО в Брюксел, където се очаква те да се обединят срещу него заради серията въпроси, по които той вече се скара с тях - от търговията, през климата до Иран и Близкия изток.

Тръмп удря Европа прецизно в слабото място - липсата на единство, лицемерието и двойните стандарти.

Реакцията му показва защо популизмът печели позиции. Защото експлоатира истински проблеми. Друг е въпросът, че той не предлага за тях истински решения.