Получилият образованието си в будистки манастир 25-годишен треньор по футбол на спасените от пещерата в Тайланд момчета сега е национален герой, предаде Франс прес, съобщава БТА.

Агенцията отбелязва, че той, както и три от децата, обаче е без гражданство.

Еккапол Чантауон е един от 400-те хиляди апатриди в Тайланд, сочат данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Сраженията между етнически групи и армията в съседна Мианма са една от основните причини за големия брой хора без гражданство, които в много случаи живеят от години в лагери в пограничните зони между двете държави.

Еккапол е апатрид. Няма си гражданство, няма си държава, казва пред Франс прес със съжаление основателят на футболния клуб, в който играят момчетата, Ноппарат Кантавон.

Той се надява, че породената в Тайланд емоция от драмата ще доведе до осъзнаване на проблема на апатриди и ще ускори административните производства на тези млади хора.

Освен треньора Еккапол, три деца от групата също са апатриди: Адул, известен повече с псевдонима си "Дул", Монкол, наричан "Марк", и "Порнчай", наричан "Тее".

Поради липсата на гражданство те нямат паспорт, което означава, че за тях е невъзможно да отидат в Англия, за да гледат мач на "Манчестър Юнайтед" въпреки отправената вчера от английския футболен клуб покана, след като бе обявено тяхното спасяване.

"Да получат тайландско гражданство е най-голямата надежда на момчетата. В миналото те имаха проблеми с мачове в чужбина заради ограниченията на придвижването на апатридите", разкрива Ноппарат Кантавон. "Те не могат и да станат професионални футболисти", подчертава той.

Апатридите често получават образование и биват интегрирани в местния живот като Еккапол, прекарал юношеството си в манастир, който е често избирано решение на въпроса с образованието за бедните семейства в Тайланд. Те обаче не могат да сключат законен брак, да бъдат наети на работа или да си отворят банкова сметка, да притежават имущество или да гласуват.

Тайланд пое ангажимента да регистрира всички апатриди до 2024 г., но ситуацията продължава да бъде неясна, отбелязва Франс прес.

"Този проблем, с който се сблъскват няколко от момчетата от пещерата, трябва да напомни на Тайланд за броя на апатридите в страната", заяви Порнпен Конкачонкиет от тайландския клон на правозащитната организация "Амнести Интернешънъл".

Послушник в манастир от 10-годишна възраст, младият футболен треньор е от етническата група таи луе, която има силно присъствие в района на границата между Тайланд и Мианма, отбелязва Франс прес.