Германската канцлерка Ангела Меркел не закъсня с отговора си на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната ѝ е "изцяло под контрола на Русия", предаде Ройтерс. 

Само три часа след тирадата на Тръмп за германския внос на газ от Русия и мудното увеличаване на военните разходи, при пристигането си за срещата на върха на НАТО, Меркел припомни пред репортери в Брюксел младежките си години в доминираната от Съветския съюз Източна Германия:

"Аз лично съм изпитала как една част от Германия беше контролирана от Съветския съюз. Много съм щастлива, че днес ние, Федерална република Германия, сме свободно обединени. Заради това можем да кажем, че провеждаме своя независима политика и вземаме независими решения. Това е много добре, особено за хората в Източна Германия."

Тръмп гледа "нейде надалече и мъничко встрани", докато Меркел весело общува с европейските си колеги от НАТО по време на "семейната снимка" преди днешната среща на върха в Брюксел. Между двамата са белгийският премиер Шарл Мишел и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Снимка АП/БТА

Меркел защити също така приноса на Германия за западния алианс, който според Тръмп е наложил твърде голямо бреме на американските данъкоплатци.

"Германия прави много за НАТО, - каза тя. - Германия е втора по брой на войниците си (в алианса), по-голямата част от нашия военен капацитет е поставен на разположение на НАТО и към този момент изпълняваме силен ангажимент в Афганистан. Така ние защитаваме също интересите и на САЩ."

 
(БТА)