Сключеното от кабинета "Орешарски" в последния му заседателен ден акционерно споразумение с американската компания "Уестингхаус" не е окончателно и по него ще се "произнесе" служебният кабинет.

Такава заявка даде премиерът проф. Георги Близнашки след днешното заседание на Министерския съвет. По думите му в момента приключвала проверката на договорките с US компанията.

Както Клуб Z писа решението за сключване на акционерното споразумение за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" бе взето изненадващо в края на предсрочно прекратения мандат на миналото правителство. Става въпрос за индикативна цена от малко над 5 млрд. долара за новата ядрена мощност, като според редица експерти тя щяла да се скочи допълнително.

В споразумението е записано, че следващото павителство ще реши окончателно да се ангажира ли с "Уестингхаус" и какви финансови задължения ще последват за държавата от това. В този дух бяха и обясненията на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев, който бе подложен и на другарски съд в БСП, тъй като дори в партията му мандатоносител бяха изненадани от решението на кабинета "Орешарски".

"В момента проучваме. Имаме нужда от допълнителен анализ. Решението не е окончателно, както пишеше в медиите. Т.е. ние ще можем да се произнесем по тези въпроси", посочи днес наследникът на Пламен Орешарски - Близнашки и обеща повече подробности другата седмица.

Акционерното споразумение за създаване на нова ядрена мощност не изисква никакви инвестиции от страна на АЕЦ "Козлодуй", негови дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите. В него няма изискване и за държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност, твърдят и от "Уестингхаус".

Компанията държи 30% от капитала на дружеството "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", което ще изгражда 7-и блок по американската технология.

Миналата седмица на сайта на "АЕЦ Козлодуй" беше публикуван договорът за създаване на проектната компания, но голяма част от нейното съдържание беше заличено по молба на американската компания. Тогава тръгнаха слухове, че така били скрити гаранции или инвестиции, които държавата ще трябва да осигури. Имено скритите договорености проверява сега служебният кабинет.

Днес правителството направи ревизия на още едно решение на старото правителство, което също бе сред взетите в последните му дни. Става въпрос за отпускането на 2,3 млн. лв. за ремонт на 83 общински и 18 държавни училища. 

Средствата трябваше да отидат за реновиране на школски сгради в общините София, Банкя, Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Бургас, Варна, Велико Търново, Сандански, Пловдив, Видин, Севлиево, Хисаря, Ловеч, Ямбол, Силистра, Разград, Пазарджик, Петрич и др.

От решението на служебния кабинет става ясно, че вместо за училищата, средствата ще бъдат пренасочени към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

В последния си ден преди разпускането 42-то Народно събрание взе решение на Касата да се отпуснат допълнително 225 млн. лв. за попълване на дупката в бюджета й. Тези средства обаче не бяха извадени от резерва, каквото бе предложението на бившия кабинет, а от бюджетите на 45 ведомства, в това число администрациите на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 и на всички министерства. 

"Тези 2 милиона могат да бъдат разходвани по-целезъобразни. Решението за отпускането им е взето буквално в последния момент и не са го обмислили нашите предшественици", бе лаконичен служебният премиер.