"Никакъв путински "хуманитарен конвой" няма да бъде пропуснат през Харковска област. Провокация на циничния агресор няма да бъде допусната на наша територия", написа във фейсбук министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков. Той добави, че информацията е официална, съобщи УНИАН.

Междувременно конвоят, който тръгна вчера от Подмосковието, е вече на около 150 км. от границата с Украйна. 287 тежкотоварни камиона пренасят около 2000 тона храни, медикаменти, вода и други стоки от първа необходимост. В Луганск положението е бедствено. Там няма вода и ток вече 11 ден.

Москва уверява, че хуманитарната помощ е под егидата на Международния червен кръст и е съгласувана с Киев. Западът обаче се опасява, че под прикритието на продоволствията могат да бъдат вкарани и военни елементи. Освен това,  ако автоколоната влезе на територията на Източна Украйна, това може да бъде използвано за трайно присъствие в района на руски представители.

Киев вече обяви, че конвоят ще бъде посрещнат на границата и камионите проверени. Обмисля се товарът или да бъде пренатоварен на украински камиони или номерата на машините да бъдат заменени с украински и конвоят да продължи с ескорт от представители на Червения кръст.