Много е вероятно драмата със спасяването на тайландските деца от пещерата да бъде увековечена на филм или поне на телевизионен сериал, предаде Ройтерс.

Продуценти от базираното в САЩ студио Pure Flix вече са пристигнали в индокитайската страна. Те провеждат интервюта със спасителите, за да направят евентуално филм.

Спасители изнасят от пещерата едно от спасените деца.

Майкъл Скот - съоснователят на компанията, специализирана в творби, възхваляващи християнските и семейните ценности, живее през една част от годината в Тайланд. Той се запалил по драмата, след като научил за нея от телевизията. Съпругата му пък познавала от детските си години морския „тюлен“, който загина по време на операцията.

Скот е убеден, че международното сътрудничество при спасяването на младите футболисти ще допринесе за интерес към филм за него.

Още повече че през 2015 г. излезе филмът „33-мата“ с участието на Антонио Бандерас. Той е посветен на спасяването на 33-мата чилийски миньори, прекарали 60 дни затрупани на дълбочина над 600 метра. Творбата дори бе номинирана за „Оскар“.

Вчера бе разпространено първото видео на момчетата, спасени от наводнената пещера след 17 дни, прекарани там. На записа 12-те деца се усмихват и махат с ръка от болничните си легла. Те са видимо отслабнали, но в добро здраве.

 

 

Младите футболисти от отбора „Дивите глигани“ и треньорът им ще трябва да останат в болница до 10 дни. След това те няма да могат да излизат от извън домовете си в продължение на 30 дни.

Пещерата, в която момчетата бяха блокирани, ще бъде превърната в музей. Целта е тя да свидетелства за проведената спасителна операция. Пълното й наименование на тайски език - „Там Луанг Нанг Нон“, означава "Пещерата на легналата дама". Местна легенда разказва как красива принцеса избягала в пещерата заедно с любовника си, който бил от простолюдието. Баща й изпратил войници, които убили нейния любим, което накарало принцесата да се самоубие, а околните планини приели формата на тялото й.

Днес в сайта на тайландските морски „тюлени“ за първи път бяха разпространени снимки как спасители извеждат децата от пещерата.