Лидерите на страните от НАТО одобриха съвместно комюнике на срещата на върха на Алианса в Брюксел.

В съдържащия 23 страници заключителен документ от форума се посочва, че в случай на хибридна атака Северноатлантическият съвет "може да вземе решение за задействане на Член 5 от Вашингтонския договор, както в случай на въоръжено нападение".

В декларацията се отправя призив към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отцепилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

Освен това страните членки се ангажират да освободят Алианса от зависимостта си от въоръжение съветско и руско производство, предаде БТА. 

Както е добре известно на нашите читатели, основното въоръжение в България е съветско производство.

Ето и справка за главните точки в документа, изготвена от ДПА. 

ПОТВЪРДЕНА КЛАУЗА ЗА ВЗАИМНА ЗАЩИТА

"Всяка атака срещу един Съюзник ще бъде смятана за атака срещу всички нас, както предвижда Член 5 от Вашингтонския договор. Ще продължаваме да стоим заедно и да действаме заедно въз основа на солидарността, споделените цели и справедливото разпределение на тежестта."

РАЗХОДИ ЗА ОТБРАНА

"Потвърждаваме своя непоколебим ангажимент във всичките аспекти на Обещанието за отбранителни инвестиции, договорено на срещата в Уелс през 2014 г., и да предявим достоверни национални планове по неговото прилагане, вкл. указанията за разходи до 2024 г., планираните възможности и приноси."

РУСИЯ 

"Продължаваме да реагираме на влошената обстановка със сигурността чрез подобряване на нашето състояние за възпиране и отбрана, вкл. чрез изнесено напред присъствие в източната част на Алианса. Освен това замразяваме цялото практическо гражданско и военно сътрудничество между НАТО и Русия, като оставаме отворени за политически диалог. НАТО не търси конфронтация и не представлява заплаха за Русия."

УКРАЙНА

"Категорично осъждаме незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия, което ние не признаваме и няма да признаем."

ТЕРОРИЗЪМ

"Ще продължим да подобряваме своите потенциал и технологии, вкл. за защита срещу самоделни взривни устройства и химически, биологически, радиологични и ядрени заплахи и да на злоупотребата от терористи с технологии." 

СТАРТ НА ИНИЦИАТИВА ЗА ГОТОВНОСТ

"Ще осигурим повече високо квалифицирани боеспособни национални сили с висока степен на готовност, които да бъдат достъпни за НАТО. Чрез общия резерв от сили Съюзниците ще разполагат с допълнителни 30 големи военноморски единици, 30 тежки или средни маневриращи батальона и 30 кинетични въздушни ескадрили, които да бъдат приведени в готовност за 30 или по-малко дни."

КОСМОС

"Признавайки, че Космосът е високо динамична и бързо развиваща се област, която е от голямо значение за съгласуваното състояние на Алианса за възпиране и отбрана, се съгласихме да разработим Космическа политика на НАТО."

ПОДОБРЕНА КОМАНДНА СТРУКТУРА

"Ще създадем Оперативен център за киберпространството в Белгия, който да осигури координация на оперативните действия на НАТО в киберпространството, Единен команден център в Норфолк, САЩ, с цел защита на трансатлантическите линии на комуникация и Единно командване за подкрепа и пълномощия в Германия, което да гарантира свободата на опериране и устойчивост в отдалечени зони [. . .] из Европа и отвъд."

МИСИЯ В ИРАК

"Стартираме мисия в Ирак за невоенно обучение и изграждане на потенциал по молба на правителството на Ирак за допълнителна подкрепа на усилията за стабилизирането на страната."
 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери по време на разговори с френския си колега Еманюел Макрон в централата на НАТО, че "няма разрив" в отношенията между Европа и Съединените щати въпреки напрежението на срещата на върха на Алианса, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки изявление на френското президентство.

Меркел гледа усмихнато Тръмп, все едно че той никога не е казвал, че Германия е роб на Русия.

По време на продължилата около 40 минути среща с Макрон Тръмп е изразил личната си привързаност към Европа и е отправил към нея "по-скоро позитивни и конструктивни послания".

В началото на деня президентът на САЩ отправи критики към членовете на НАТО, особено към Германия, които "не харчат, колкото би трябвало", за отбраната, припомня АФП.

Доналд поздравява първата дама на Франция Брижит.

Срещата между Макрон и Тръмп е преминала в спокойна и приятелска атмосфера, като е приключила с ръкостискане, според френското президентство. Двамата лидери са обсъдили накратко актуалните теми за НАТО и международните отношения, особено ситуацията в Иран и Сирия. Освен това те са провели откровен разговор по търговските въпроси, се казва в изявлението.

В началото на срещата Тръмп е заявил пред медиите, че има прекрасни отношения с Макрон, добавяйки, че според него френският президент върши прекрасна работа.

Деси Радева участва в програмата за жените на лидерите на НАТО.
Мелания естествено бе в центъра на вниманието.

Тръмп се зарадва на хърватската си колежка Колинда Грабар-Китарович и сърдечно поздрави гръцкия премиер Алексис Ципрас.