Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че смята за неприемлив потока на „тръбопроводни долари“ към Русия, предава Интерфакс и ТАСС.

„Милиардите допълнителни долари се изразходват по мое искане от страните членки на НАТО след последното ми посещение от миналата година, но това е недостатъчно. САЩ харчат твърде много. Защитата на границите на Европа се осъществява лошо. Потокът на долари в Русия по тръбопроводите е недопустим“, написа Тръмп на профила си в социалната мрежа туитър.

По-рано президентът на САЩ разкритикува енергийното споразумение между Берлин и Москва и заяви, че Русия тотално контролира Германия чрез енергийните ресурси, съобщава "Фокус".  

 
"Крайно оскърбително е. Ние защитаваме Франция, ние защитаваме Германия, ние защитаваме всички тези страни (от НАТО б.р.), а някои от тези държави сключват договори с Русия за строителство на газопроводи", обясни президентът в туитър.
След като бе обвинена, че е зависима от Русия, канцлерката Меркел се опита да се защити и заяви, че проектът "Северен поток 2" е изцяло търговско споразумение. Това обаче не успокои Тръмп.
 
 
В понеделник Доналд Тръмп ще се срещне с Владимир Путин в Хелзинки. Там обаче едва ли ще се разговаря по темата за газовите доставки на Русия за Европа.
 
 
Днес Тръмп пристига във Великобритания на държавно посещение. Очаква се да бъде посрещнат с масови протести.
 

САЩ плашат със санкции

Вашингтон повтори предупреждението, че може да наложи санкции на западни фирми, инвестирали в руския газопровод "Северен поток 2" към Германия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според американското правителство Москва използва проекта, за да всее разкол в Европа.

Бяхме ясни, че има риск от налагане на санкции на фирми, работещи в сектора на руския енергиен износ, каза пред Ройтерс говорител на Държавния департамент на САЩ.

"Смятаме, че (газопроводът) ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност на Европа, предоставяйки на Русия още един инструмент за оказване на политическа принуда на европейските страни, особено на Украйна. Русия разбира, че този проект разделя Европа и го използва да вземе преимущество", добави той.

Пет западни фирми са инвестирали в "Северен поток 2" - германските компании Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), австрийската О Ем Ви (OMV), френската Анжи (Engie) и англо-холандската Шел