Селекционерът на Хърватия Златко Далич припомни загубата от Франция на полуфинал на Световното преди 20 г. след триумфа срещу Англия и историческото първо класиране на балкански отбор на финал.

През 1998 г. дебютантите на мондиал поведоха с гол на топ реализатора на първенството Давор Шукер в 46-ата минута. Още от центъра обаче защитникът Лилиан Тюрам изравни, а в 70-ата реализира за 2:1. Така "петлите" стигнаха до мача за титлата и я спечелиха с 3:0 над Бразилия.

За хърватите остана бронзът след 2:1 с Холандия в "малкия финал".

"През 1998 г. бях на Световното за първите ни три мача като зрител, заяви Далич на пресконференцията снощи. - Трябваше да се върна в Сплит за предсезонна подготовка с "Хайдук". Разбира се, че всеки в родината ми помни този мач. Тюрам, загубата с 1:2... Вече 20 години се говори. Може би финалът в неделя е от историческо значение. Шанс за нас да си уредим сметките."

"И двата отбора заслужено са на финал, след като показаха качества, продължи Далич. - Това, което трябва да опитаме, е да изиграем най-добрия си мач на това Световно именно на финала. Винаги съм казвал, че аз не мога да науча моите играчи на футбол. Те си го могат и дотук се представиха фантастично. Моята роля е друга. Във времето трябваше само да си повярваме, че може да стигнем толкова далеч. Никой не е очаквал да сме на финал. Ние обаче притежаваме силна психика и увереност. Този турнир ще бъде спечелен от отбор, който има силен характер и го показа на терена. Вижте нашия отбор. В три поредни мача губехме в резултата, но направихме обрати. Три пъти вече играхме продължения. Демонстрирахме характер при всичките качества, които имаме. Такъв народ сме. Горд, никога не се предаваме."

"Загубихме, но това Световно е много позитивно за нас, отбеляза селекционерът на англиачните Гарет Саутгейт. - Ние сме млад отбор, който натрупа опит. Стигнахме много далеч и това се дължи на силата ни като колектив и на високото ниво на играта, която показахме. Значително подобрихме нещата спрямо 2016 г. Но за да спечелиш един турнир, се изискват повече неща. Изминахме дълъг път, но предстоят още много и големи препятствия. Срещу Хърватия се видя точно това."

"Не бяхме готови за някои неща, дори физически. Те са отвъд възможностите ни в момента. Нашият съперник притежава бойци, които разбират по-добре такива битки. Това ще ни помогне да израснем. В края някои от играчите ми едва се държаха на краката си. Реакцията на феновете показа, че сме дали всичко. Не мога да искам повече от отбора на този етап и съм изклюително горд. Футболистите ми представиха страната си достойно."