Големият футболен купон снощи беше в Хърватия. Както и в хотела на "ватрените" в Москва. Тимът на треньора Златко Далич победи Англия с 2:1 след продължения във втория полуфинал на Мондиала, класира се на финал срещу Франция и след като бурно ликуваше на терена с феновете си, се отдаде на заслужено празненство в ресторанта.

На тържеството беше поп певецът Младен Градович, който е роден в Задар, а някои от асовете с селекцията са му съграждани. В един момент Градович и играчите се качиха по масите. Пяха се отново патриотични песни, но и популярни парчета на Градович.

Шоуто продължи няколко часа, след което футболистите се оттеглиха на почивка. Селекционерът Златко Далич публикува видеа в инстаграм.

 

A post shared by Zlatko Dalic (@daliczlatko) on

В съблекалнята на "Лужники" снощи влезе Звонимир Бобан, който е един от героите на страната за успеха на Мондиал '98, а сега е генерален секретар на ФИФА.

В същото време сънародниците им изкараха поредна бурна нощ на улиците на градовете и селата. Вчерашният ден реално беше почти неработен в Хърватия, макар че мачът започна вечерта. Мнозина се прибраха по-рано от работа, за да се готвят за сблъсъка.

Загреб.

Днешният ден пък е изцяло отписан за работа, пишат медиите.

Броят на видеостените се умножи спрямо началото на Мондиала. Едно от най-веселите и празнични места беше пограничния с Босна град Славонски брод, от който е вкаралият победния гол Марио Манджукич. Той осигури безплатна бира на съгражданите си за мача с Русия. Така бе и снощи, а ще бъде и за финала, тъй като таранът гледа на жестовете си като добра поличба. 

Марио Манджукич се контузи и е под въпрос за финала.

Снощи всичките му роднини ликуваха по улиците заедно с останалите "бродчани". 

"Браво, майстори! Тресе се целият стадион. Слава на хърватите по целия свят. Хърватия е на финал на Световното! Марио Манджукич вкара гола на живота си и ватрените постигнаха най-големия успех в историята на нашия футбол", тръби в. "Спортске новости".

"Отиваме на финал! По улиците е лудница, цяла Хърватия гори", пише "24 сата".

"Съборихме Англия", "С Бога напред ще станем шампиони", "Юнаци", "Майстори", "Ние сме ватрени", може да се прочете в медиите на страната.

Един от футболистите на Хърватия, които имаха да кажат нещо специално на англичаните, беше защитникът на "Ливърпул" Деян Ловрен. Снажният бранител често е критикуван на Острова - от пресата и запалянковците.

"За мен е специално, рече Ловрен през Bein Sports. - Някои хора казват, че съм имал слаб сезон, но аз няма как да се съглася. Стигнах с "Ливърпул" до финала на Шампионската лига, а сега и до финала на Световното. Феновете ще трябва да приемат, че съм един от най-добрите защитници в света. Не говоря празни приказки. Пишем история, хората плачат. Задминахме постижението отпреди 20 години. Можем да станем и световни шампиони, защо не. А ако това стане, Лука Модрич трябва да получи "Златната топка". Не един от най-добрите, той е най-добрият халф в света."

"В началото Англия играеше добър футбол, различен от този, който обикновено практикува с високи топки, заяви Шиме Върсалко пред хърватските медии. - Но когато започнахме да пресираме нашия съперник, той се върна към стария си стил на игра."