Управляващите имат нова идея за увеличаване на акциза на нагреваемите тютюневи изделия - той да е 40% от този на конвенционалните цигари, научи Клуб Z. След това ще се обмисля евентуално постепенно вдигане до 50%.

Днес бюджетната комисия в парламента трябва да разгледа компромисното решение. В момента IQOS цигарите се облагат като насипния тютюн - на грам, което е 26% спрямо конвенционалните цигари. При 40% акциз България няма вече да е единствена в ЕС, която да ги облага по същия начин като конвенционалните - в Италия например акцизът за "бездимните" цигари е 50% от този на конвенционалните.

След като изненадващо председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) внесе законови изменения, според които акцизът върху т.нар. нагреваеми тютюневи изделия ще се изравни с този върху конвенционалните цигари от 1 октомври, се породиха нови съмнения за прокарване на лобистки интереси. Проектът бе оттеглен, но с идеята да бъде заменен с нов.

В момента на пазара у нас има регистриран само един вид нагреваеми тютюневи изделия - това е устройството на "Филип Морис" IQOS и филтрите за него HEETS. Разработка за нагреваеми цигари има и "Бритиш Американ табако", но все още този вариант не се предлага на българския пазар. 

Според първоначалната идея на ГЕРБ цената на кутия филтри можеше да достигне около 10 лв. при сегашна цена от 5,50 лв. - приблизително колкото е средната цена на кутия вносни цигари.

Към законопроекта са постъпили три становища - от "Филип Морис", от Министерството на финансите и от Националната пациентска организация. От тях само ведомството на Владислав Горанов подкрепя законодателната инициатива.

Производителят на IQOS обаче предлага справедливо вдигане на акцизите за всички видове тютюневи изделия. 

"Ако постъпленията от приходите от акциз са това, което представлява проблем за държавния бюджет, то тогава само малко увеличение на специфичния компонент на акциза върху цигарите може да генерира необходимите приходи за бюджета. Друг вариант би бил пропорционалното увеличение на акцизите върху всички тютюневи изделия, което би допринесло за постигането на необходимите цели за данъчни приходи, както и за поддържане на справедливост в облагането на съответните категории продукти", предлагат от тютюневата компания, собственик на нагреваемите IQOS.

От "Филип Морис" припомнят, че според Европейската комисия този вид тютюневи изделия по същество не представляват цигари. Както и че скоро предстои преразглеждане на Директивата за акцизите върху тютюна, като в междинния си доклад ЕК посочва: 

"По мнение на Комисията възможният режим за тези продукти е те да бъдат облагани със същата ставка като тютюна за пушене."

В действащия закон нагреваемите изделия за пушене се облагат с акциз според количеството тютюн, съдържащ се в продукта, измерено в килограми. В кутия обикновени цигари количеството тютюн е близо 3 пъти повече като грамаж, отколкото в кутия филтри от 20 броя за електронно устройство. Акцизната ставка за нагреваеми тютюневи изделия е в размер на 152 лв. за килограм. За сравнение ставката за тютюна за пушене е 130 лв. на килограм, докато за пакетираните цигари има две нива на облагане - специфичен акциз и пропорционален акциз, тоест на 1000 къса цигари и на база продажна цена.