Победоносен Доналд Тръмп потвърди "много силния" ангажимент на САЩ към НАТО, след като останалите 28 съюзници са му обещали допълнителни разходи за отбрана през идните години за 33 милиарда щатски долара на извънредно заседание в Брюксел тази сутрин.

Американският президент описа разговора зад закрити врати като "колегиален" и "фантастичен" и отрече, че има намерение да оттегли страната си от НАТО, след като европейците са приели по-бързо да увеличат дела си в сметката на алианса.

"Имаме много, много силна НАТО, много по-силна, отколкото беше преди два дни", каза Тръмп на пресконференция след това.

 

 

Международните медии обаче преди това съобщиха, че Тръмп е заплашил колегите си на масата на НАТО с "тежки последици", ако не приемат искането му да увеличат разходите си за отбрана на 4% от БВП. Наложило се е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да свика извъредното заседание на срещата на върха в Брюксел заради американското настояване.

На първото за тази сутрин заседание Тръмп е избухнал в нова, по-силна от вчерашната, тирада за разпределението на финансовите тежести в колективната отбрана. Сега САЩ носят 70% от тях и настояват европейските съюзници да поемат по-голям дял. 

Тонът и езикът на Тръмп са били такива, че се е наложило Столтенберг да покани делегациите на нечленуващите в НАТО Грузия и Украйна, както и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, да напуснат.

Ройтерс цитира представители на НАТО да казват, че Тръмп не е заплашвал да оттегли САЩ от съюза, но американската интернет платформа "Политико" и германската агенция ДПА, цитирана от гръцкия всекидневник "Катимерини", предадоха, че такава заплаха е имало.

"Политико" уточни, че Тръмп е предупредил за "тежки последствия", ако съюзниците не изпълнят искането му.

Господарят на Белия дом поименно е порицавал правителствени ръководители, чиито държави според него не харчат достатъчно за отбрана, сред които германската канцлерка Ангела Меркел, и министър-председателите на Испания и Белгия Педро Санчес и Шарл Мишел, предаде Ройтерс.

Атаката срещу Меркел, която Тръмп започна още вчера, е била най-драстична. Нарушавайки дипломатическия протокол, Тръмп се е обърнал към нея на малко име:

"Ти, Ангела, трябва да направиш нещо за това!", а казал американският президент според Ройтерс.

След снощната вечеря с лидерите и двустранни срещи с Меркел и френския президент Еманюел Макрон, които са преминали в приятелска атмосфера, днес Тръмп поднови вчерашните си атаки в туитър срещу Германия заради участието й в руския газов проект "Северен поток".

"Неприемливо! Всички държави в НАТО трябва да изпълнят ангажимента си за 2% и накрая да стигнат до 4% (от БВП разходи за отбрана - б.р.), написа американският президент в социалната мрежа.

 

 

 

 

На среща на върха в Уелс през 2014 година съюзниците се споразумяха да стигнат ниво на разходи за отбрана от 2% от БВП до 2024 година. Очаква се тази година осем от държавите членки на алианса да стигнат това равнище в сравнение с три през 2014 година, каза Столтенберг.

Напред към Путин

Сирия, Украйна и съмненията за намеса на Русия в президентските избори на САЩ ще бъдат теми на срещата между Тръмп и руския му колега Владимир Путин във финландската столица Хелзинки, насрочена за понеделник, каза още на пресконференцията си днес американският президент.

На въпрос би ли признал руската анексия на Крим през 2014 година той отговори, че тя се е случила "под погледа" на предшественика му Барак Обама и че той самият не би я позволил.

Глас от Кремъл

Междувременно, Кремъл отхвърли твърдението на Тръмп, че Германия е "заложник" на Русия заради зависимостта си от руския природен газ, като каза, че Москва и Берлин са взаимнозависими, предаде Ройтерс.

Вчера Тръмп обвини Германия, че плаща 11 милиарда долара за новия газопровод за доставки на руски газ през Балтийско море, а бавно повишава разходите си за отбрана, припомня агенцията.

"Що се отнася да зависимостта на Германия като голям купувач на газ, ние не можем да се съгласим с тази предпоставка", каза на пресконференция днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос. "Доставките на газ по газопровод не водят до зависимост на една страна от друга, а до напълно взаимна зависимост. Това е гаранция за стабилността и бъдещото развитие", добави той.