За трети път през тази година израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна в сряда с Владимир Путин в Москва. При тези визити израелският правителствен ръководител не се бои от съмнителни дипломатически ходове, тъй като те имат своята цел, пише Павел Локшин в германския в. “Ди Велт” и излага аргументи. Локшин е кореспондент на “Ди Велт” в Москва.

На пръв поглед парадът в Деня на победата в Москва премина така, както всяка година. На 9 май на “Червения площад” Русия отпразнува съветската победа над нацистка Германия, демонстрира и военната си мощ. Следвани от военна техника, хиляди войници и военни подразделения преминаха пред върховния главнокомандващ руската армия Владимир Путин и специално поканени гости.

Военният парад отстъпи място и на акцията “Безсмъртен полк”. Десетки хиляди руснаци преминаха пред стените на Кремъл с портрети на свои предци, служили в Червената армия и участвали във Втората световна война. Към акцията се присъедини и Владимир Путин, който насеше снимка на баща си. Но изненадващият почетен гост не беше руският президент, а Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер няма роднини, които да са се били в редиците на Червената армия. Така той носеше портрет на окичен с ордени еврейски червеноармеец, който като възрасетн мъж през 80-те години на миналия век се преселва от Съветския съюз в Израел.

Докато Нетаняху крачеше редом до Владимир Путин през “Червения площад”, на ревера му се виждаше лентата “Свети Георги”, отличие, което руската държавна пропаганда обяви за главен символ на руската победа във “Великата Отечествена война”. Лентата в черно и оранжево се превърна и в символ на подкрепяните от Русия бойци в Донбас, които гледат на Киев като на фашистки режим.

Нетаняху с Путин на Червения площад тази година. 

От години нито един виден западен политик не се осмели да отиде на московския парад, да не говорим за носене на ревера оспорвания, а в Украйна и забранен символ, както иначе го правят единствено пламенни фенове на Путин. Но израелският премиер го направи. Защо Нетаняху допуска по този начин да бъде инструментализиран от Владимир Путин – държавният глава на една страна, която е съюзник на Техеран и напада неговите съседи?

Това, което на пръв поглед изглежда като липса на политически инстинкт, е стратегия, към която се числи и визитата на Нетагяху в сряда в Москва. В навечерието на срещата на върха Путин-Тръмп Нетаняху разговаря с руския президент и е един от малцината западни правителствени ръководители, присъствал на футболна среща в Москва в рамките на Световното първенство по футбол.

Йерусалим търси нови партньори. Зад жестовете на Нетаняху се крие нещо повече, отколкото неговата симпатия към Путин, който се представя като семитофил и е първият руски държавен глава, посетил Израел.

При световно положение, при което САЩ като традиционна защитна сила на Израел все повече загърбват Близкия изток, Израел търси нови партньори. Ето защо чрез опитна дипломация Нетаняху се опитва да привлече вниманието на Русия.

Той неотклонно иска да обяснява на Кремъл, че Иран е екзистенциалната заплаха за Израел. Така по време на разговора си с Путин през май той направи паралел между нацистка Германия и Иран, който 73 години след Холокоста искал да унищожи Израел. Когато Нетаняху скланя глава пред жертвите на Втората световна война и напомня за съветските войници, освободили Аушвиц, винаги става дума за настоящето. Това е призив към Кремъл да държи юздите на Техеран.

Нетаняху е наясно, че не може да повлияе на Путин да разтрогне ядрената сделка с Иран, но що се отнася до присъствието на Иран в Сирия, може да се говори. От години Москва толерира израелските нападения срещу местни и ирански цели в Сирия. Е, понякога се появяваше напрежение, примерно, когато през април Москва заплаши да достави на сирийската армия противовъздушни системи С-300, но най-вероятно появата на Нетаняху в Москва в Деня на победата е направила впечатление.

Израел явно се е примирил с победоносния ход на Асад, подкрепян от руските ВВС, тъй като Асад не търси конфронтация с Израел, но не и с военното присъствие на Иран на неговите граници.

Твърди се, че Москва е излъчила сигнал към Израел и Вашингтон, че ще държи иранците най-малко на 80 км разстояние от границата на Голан. В състояние ли е Русия да изпълни това си обещание? Напоследък имаше напрежение между Москва и Техеран. Москва призова всички участнички в конфликта да предоставят Югзападна Сирия на армията на Асад. Визирани бяха не само силите на САЩ в сирийско-иракската погранична зона, а също и иранците. Постоянното им присъствие там вече не е от интерес за Москва, тъй като властта на Асад изглежда вече не е застрашена. Но влиянието на Москва върху Техеран е ограничено. Изтеглянето от Сирия, за което настоява Израел, би означавало загуба на нови стратегически позиции в региона. Това Москва едва ли ще поиска от Техеран.

Най-вероятно пътят към ограничаване на иранското присъствие води през Дамаск. С последните операции в провинциите Даара и Кунейтра, които за разлика от офанзивите в Идлиб и Източна Гута практически бяха извършени без участието на подкрепяните от Иран шиитски милиции, Москва показа на Асад, че като съюзник Иран е незаменим. Русия е в състояние и без иранска помощ да брани неговата (на Асад – б. р.) власт и да завладява територии. От това би могъл да печели и Израел, заключава Павел Локшин.

Рано тази сутрин станаха известни подробности от срещата на Нутаняху с Путин снощи в Кремъл.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху уверил Кремъл, че Израел няма да опитва да свали от власт нейния съюзник, сирийския президент Башар Асад. Той обаче призовал Москва да накара иранските сили да напуснат Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен израелски представител.

Нетаняху предаде това послание в преговори с руския президент Владимир Путин, часове след като Израел свали, по думите му, сирийски дрон, нахлул в неговото въздушно пространство.

Руснаците имат интерес режимът на Асад да е стабилен, а ние имаме интерес да прогоним иранците. Тези интереси могат да се сблъскат, а могат и да се съчетаят, заяви израелският представител.

"Няма да предприемаме действия срещу режима на Асад", е казал Нетаняху на Путин в Москва според говорителя. Друг говорител на Нетаняху отрече премиерът да е казвал това на Путин.

По думите на първия говорител Русия работи по това да отдалечи иранските сили от Голанските възвишения и е предложила те да бъдат държани на 80 км от там. Израел обаче иска те и подкрепяните от Техеран милиции изцяло да напуснат Сирия, предаде БТА.