Лука Модрич изживява в Русия мечтата на живота си, пише испанският в. "Марка".

Само 90 минути делят капитана на Хърватия от постигането на "нещо много голямо" с националния отбор. За това постижение той мечтае още от малък, когато е ритал топката на паркинга пред дома си в град Задар. А в това време съвсем наблизо падали сръбските бомби.

Модрич бил едва 6-годишен, когато започват войните в Югославия и федерацията започва да се разпада. Негова утеха е топката.

Модрич е в прегръдките на старши треньора Златко Далич.

Войната принуждава семейството на Модрич да напусне родния Задар. Дядото на футболиста - също Лука, е разстрелян заедно с още шестима възрастни цивилни от сръбски четници, служещи в полицията на самообявилата се република Сръбска Крайна.

Тежкото детство научило Модрич да бъде издръжлив. Доказа го и снощи. Той издържа на терена 115 от общо 120 минути и сам помоли да бъде сменен - нещо, което прави много рядко. Но наистина вече не е бил в състояние да тича, пише "Марка". Иначе треньорът Златко Далич би го оставил за всеки случай - да изпълнява дузпа, ако се наложи.

Хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович прегръща Лука Модрич в съблекалнята на националния отбор.

Въпреки умората обаче капитанът дочака края на мача прав и при всяка възможност даваше инструкции на съотборниците си.

Още преди две години Модрич заяви пред "Марка", че е спечелил всичко с "Реал" (Мадрид), но му липсва "нещо голямо с отбора на Хърватия". Сега от това "нещо" го дели само един мач. Става дума за световната титла.

Модрич твърди, че "Златната топка" не го интересува изобщо. Постоянно обаче расте броят на хората, които смятат, че тази година той заслужава най-много званието футболист номер 1. Така ще бъде разбито 10-годишното властване със смени на Роналдо и Меси.

Самият Модрич разкри след снощната победа как хърватите се надъхали да изиграят мача на живота си. Английските медии тотално подценили съперника, писали и съобщавали, че той бил изморен след двата двубоя, спечелени след продължения и дузпи.

"Четохме английските медии и си казахме: добре, ще видим колко сме уморени днес и кой е умореният в крайна сметка. Искахме просто уважение, но не го получихме. Медиите на Острова тотално ни бяха отписали, а и подценили", коментира капитанът на "шахматистите".

И допълва:

"Както казах вече, те трябва да са по-улегнали и да уважават повече съперниците. Всички казват, че това е една нова Англия, която не разчита сляпо на дългите топки както преди. Но когато ги притиснахме, се видя, че това не е така и всъщност отборът и сега си играе по този начин. Мисля, че доминирахме във всеки един аспект - както физически, така и психически."