Съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов са внесли във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу решението на Министерския съвет за рестартиране на АЕЦ "Белене". На 27 юни правителството отмени свое решение от 2012 г., което налагаше мораториум за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". Три седмици по-рано Народното събрание даде мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори в проекта.

Първият мотив на "Демократична България" е, че решението на кабинета е взето в нарушение на все още неотменено решение на Народното събрание от 2012 г. за спиране на проекта. Вторият мотив е, че "подобно възобновяване /преразглеждане/ е отклонение от принципа на правна сигурност и стабилитета на административните актове, от които са произтекли права и задължения". Освен това решението е прието без обществено обсъждане и без оценка за въздействие върху околната среда. В жалбата на Атанасов и Иванов са изредени още процедурни пропуски. Накрая жалбата завършва:

"Министерският съвет приема процесното Решение при липса на основателни доводи за неговата целесъобразност и ефективност. Липсват и мотиви за неговото приемане."

"Ние заявяваме, че няма да допуснем отново милиарди левове да бъдат платени от българския данъкоплатец, в покриване на корупционни схеми и открита кражба през този морално остарял, екологично опасен и икономически нецелесъобразен проект", се казва в съобщение на "Демократична България" до медиите.

"Напомняме, че решението на парламента от 2012 година за налагане на мораториум не е отменено и действа, а мотивите за приемането му са валидни и днес дори с по-голяма сила. Напомняме, че българското правителство, въпреки изричното запитване от страна на Европейската комисия, не е дало ясен отговор къде и по какъв начин ще бъде съхранявано отработеното ядрено гориво."

"Демократична България" е обжалвала и първото решение на Министерския съвет. Евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ) е отнесъл въпроса до Европейския парламент, "където предстоят серия от срещи и събития, с които ще търсим подкрепа против проекта на европейско ниво".