Депутат от Обединени патриоти е внесъл две законови изменения, с които задълженията по приватизационни сделки на братя Домусчиеви да бъдат опростени. Това пряко кореспондира със спечеленото днес дело за БМВ, в следствие от което собствениците на флота може да изплатят неустойка за близо 60 милиона лева.

Това обяви в предаването "Още от деня" по БНТ съпредседат на ОП, лидер на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов, за когото делото на държавата срещу "Кей Джи Маритайм Шипинг" на Кирил Домусчиев бе лична кауза. Проектът вече е внесен в деловодството на парламента - в деня, в който стана ясен изходът от делото.

Симеонов не каза кой е този народен избраник, нито политическата му принадлежност, но препратката, която направи бе недвусмислена. Каза, че става въпрос за "чест и достойнство". Същите думи използва преди ден лидерът на "Атака" Волен Сидеров, за да обрисува колко е обиден, че от НФСБ са опровергали изявлението му, че в ОП са се разбрали по спорния закон за горивата. По неофициална информация на Клуб Z, вносителят не е самият Сидеров, а негов депутат.

"В този случай да се говори за чест и достойнство... Ще бъде поредното доказателство, че в България лобизмът на олигарсите е по-силен от спазването на законите", посочи Симеонов в самия край на предаването.

Както Клуб Z писа, днес стана ясно, че Арбитражният съд към БТПП е прекратил производството по делото на "Кей Джи Маритайм Шипинг", собственик на по-голямата част от капитала на "Параходство Български морски флот", срещу Агенция за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) въз основа на липса на компетентност за разглеждане на спора. По този начин исканията на "Кей Джи Маритайм Шипинг" за промяна на приватизационния договор с "Български морски флот" са оставени без уважение и делото приключва окончателно в полза на държавата.

На 21 декември 2018 г. се очаква АПСК да констатира какво е изпълнението на приватизационния договор и при установяване на неизпълнение ще предприеме съответните законови действия за начисляване на неустойка в размер на приблизително 58 млн. лв.

Друга ръка

По отношение на закона за горивата, приет днес на второ четене в парламента, срещу който Симеонов също се противопоставяше с аргумента, че е "отвратителен, лобистки", пак даде заявка, че ще бъде сезирана Европейската комисия, за да прецени да започне ли наказателна процедура срещу България за концентрация в бизнеса с горивата.

Но Симеонов "оневини" соченият за главен двигател на законопроекта - депутатът от ОП Емил Димитров-Ревизоро. По думите му той имал чисти помисли, но лобистките текстове били писани извън парламента.

"Познавам добре Емил Димитров-Ревизоро и подбудите му са добри, но част от текстовете са писани от друга ръка".

"Големите фирми, които имат интерес", намекна в отговор на въпроса чия ръка Симеонов.

След което разказа как депутати от собствената му партия са се подписали под проекта като вносители - нещо, за което бе критикуван.

"Когато се подговя един законопроект за внасяне се търси парламентарна подкрепа и се минава през групите. През тази на НФСБ е било представено накратко като борба с контрабантата и сивия сектор и няма депутат, който да не се подпише. Поне имаше между първо и второ четене изменения и вече няма вид на законодателна брадва за представителите на малкия бизнес. И все пак голяма част ще отидат на трудовата борса".

След което изчете какви са становищата на министрите, изказали се още при гледането на закона в комисии против част от текстовете - като министрите на икономиката и на финансите. Те предупреждаваха за концентрация и за наказателнипроцедури от ЕК срещу България. Същото е становището и на зам.-министърът на МВР Красимир Ципов.  

Дебели вратове

Симеонов коментира и приетия днес на първо четене проект за изменение на Закона за защита от шума, с който той предлага по-рестриктивен режим и за националните курорти - да се спазва тишина от 23 ч. до 8 ч. Почти всички парламентарни групи, в т.ч. ГЕРБ, изказаха съображения против част от текстовете - най-вече, че липсват изключения за курортите, както и че не се дава на местната власт сама да прави преценки според спецификата на населеното място.

"Не се ли чувствате финтиран?" - попита водещата по повод на това, че от ГЕРБ предложиха удължаване на срока за предложения към проекта между първо и второ четене и така на практика той ще бъде разгледан след активния летен сезон.

"Проблемът този закон да влезе чак сега, не е в ГЕРБ, а е в нашата парламентарна група. Забавихме се с три седмици с внасянето", отвърна Симеонов. 

На уточняващия въпрос ще убеждава ли ГЕРБ да приемат неговия вариант, предвид факта, че минисътърът на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ) подготви свой закон за туризма, в който е записано изключение за забраните по закона за шума за националните курорти, Симеонов отговори:

"Кого да убеждавам? - Министъра на туризма... Тя много често бойкотира законите".

- Имате ли диалог? - настоя водещата.

"Изпълняваме си ангажиментите. А това, че някой се опитва да ме бойкотира, ще остане за негова сметка. Само няколко бизнесмени с дебели вратове подкрепят Ангелкова".

На въпроса може ли този конфликт да доведе до оставки, за каквато Симеонов бе намекнал наскоро, отсече:

"Да. Или моята, или нейната"