Британското правителство представи в парламента подробностите за бъдещите отношения между Лондон и ЕС след "Брекзит", предаде Ройтерс.

Това стана на заседание, което временно бе прекъснато заради протест на депутатите.

Планът всъщност е Бяла книга. Тя бе одобрена от кабинета миналата седмица и предизвика оставките на двама министри - Дейвид Дейвис на "Брекзит" и Борис Джонсън на външните работи. Книгата подхрани и опити за бунт в управляващото мнозинство.

Когато новият министърът на "Брекзит" Доминик Рааб взе думата в Камарата на общините, за да представи Бялата книга за отношенията с ЕС, депутатите шумно протестираха, че не са получили копия от документа. Това принуди председателя на парламента да прекъсне заседанието за няколко минути.

След това Рааб представи плана, който нарече "новаторски".

Според тази Бяла книга Лондон иска да се създаде нова зона за свободен обмен на стоки за поддържане на търговия "без търкания" от двете страни на Ламанша. Тази зона има за цел чрез въвеждането на "опростена митническа договореност" да се избегне "твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия". Такава граница е червена линия и за Лондон, и за Брюксел.

Секторът на финансовите услуги обаче ще е предмет на ново споразумение. Това ще даде на Великобритания "свободата да проправи собствения си път в най-важните отрасли на икономиката си". Правителството обаче признава, че при услугите такова споразумение ще създаде "повече бариери" от сегашната ситуация и ще лиши финансовите институции от европейския им паспорт, който им позволява да работят без ограничения на континента. От лондонското Сити заявиха, че това е тежък удар за този финансов център.

По отношение на движението на хора Лондон иска да се създаде "нова рамка, която съблюдава британския граничен контрол", като същевременно позволява на гражданите да отиват "в съответните си страни".

Великобритания прави и предложения за партньорство в областта на сигурността. Тя е готова да остане член на Европол и Евроюст и да изготви споразумения за координация по въпросите на външната политика и отбраната. Сега разгърнатите "оперативни способности" от двете страни на Ламанша ще се запазят.

Премиерката Тереза Мей увери, че тези предложения отговарят на вота на британците в подкрепа на "Брекзит" на референдума от юни 2016 г.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обяви в туитър, че се заема с анализа на британските предложения и очаква с нетърпение да преговаря с Лондон следващата седмица.