Руското Министерство на правосъдието внесе движение на диабетици в списъка на организации, изпълняващи функциите на чуждестранни агенти, предаде Нюз.Ру.

Новината е съобщена в сайта на ведомството.

Става дума за общественото движение „Заедно“ от град Челябинск. Решението то да бъде обявено за чуждестранен агент е прието след разглеждане на постъпило от него заявление.

Според откритите източници „Заедно“ е създадено с цел съдействие на медико-социалната адаптация и получаването на всестранна помощ, защита на на правата и законните интереси на хората, страдащи от захарен диабет, а също така информиране на населението за болестта.

Подобен случай е имало и през пролетта, припомня Нюз.Ру. Тогава съдът обявил за чуждестранен агент обществената организация на инвалидите, страдащи т захарен диабет, от град Саратов. Тя била глобена и с 300 000 рубли (4132 евро). Глоба от 50 000 рубли (690 евро) била наложена и на бившата председателка на организацията Екатерина Рогаткина.

Делото в Саратов започнало заради жалба до прокуратурата на студента от местния униерситет Никита Смирнов – организатор на регионалния щаб в подкрепа на президента Владимир Путин. Той прочел в интернет, че обществената организация на диабетиците, известна с абревиатурата СРООИБСД, получава финансова подкрепа от чуждестранни компании. Прокурорска проверка потвърдила за получени за период от няколко години общо 700 000 рубли (9643 евро) от Германия, Дания и Швейцария.

Студентът заявил тогава, че счел за свой граждански дълг да подаде сигнал. Но искал „само проверка, нищо повече“. Той после дори искал да оттегли заявлението си, защото основната дейност на организацията била да подпомага хората. В прокуратурата обаче отговорили, че ще се занимават със случая независимо от желанието му.

Привлеченият по делото експерт Иван Коновалов обявил, че „саратовската регионална обществена организация на инвалидите, болни от захарен диабет, предава информация на задграничните си партньори за т. нар. болни места на региона, най-вече в областта на оказването на медицинска помощ на населението, която може да бъде използвана за насаждане на протестни настроения в обществото“.

Така се оказало, че  СРООИБСД „създава предпоставки за дискредитиране на органите на властта, като без основание заявява за неоснователността на съответните структури на правителството на областта в сферата на снабдяването, разпределението, замяната на вноса на лекарствените препарати сред болните от захарен диабет, което може да бъде квалифицирано като политическа дейност“. Самият Коновалов е активист на управляващата партия „Единна Русия“.

Други експерти пък постановиха, че сведенията на  СРООИБСД били тиражирани от опозиционни медии.