Пътната карта към еврозоната е безспорен успех за България и правителството. Тя е максимумът, който може да бъде постигнат към момента поради проблеми, които до болка са ни известни. Пътната карта показва, че индулгенция за тези проблеми няма да получим: затова към нас има и "допълнителни", но напълно разбираеми условия.

Тъй като проблемите са ни в дълбочината си политически и условията са политически - това не е "двоен стандарт", а логическа адекватност.

Фалитът на КТБ, например, беше резултат на цялостното срастване на държавния апарат с интересите на една икономическа група. Част от тази група беше ампутирана, а другата част - лошо дегизирана. И всички, които гледат този аматьорски спектакъл, виждат, че "красавицата" има брада и дебел врат.

Като цяло, трябва да е ясно, че с медиен грим, пиар и удобно мълчание по въпроси като корупция, съдебна система, захванати регулатори от частни интереси ще си останем в чакалнята за чакалнята. Позитивно ще бъде присъединяването ни към банковия съюз, защото така шансът от второ КТБ ще намалее. Но ще имаме и домашна работа, която сами ще трябва да свършим, без помощ от европейските институции.

Проблемът на ГЕРБ е, че нито те, а още по-малко коалиционните им партньори, са готови да влязат в конфликт с интересите, които ни спират към еврозоната. Напротив, ГЕРБ предпочитат да обслужват тези интереси: само през последните дни с 500 милиона за язовири, акциз върху "неправилните" цигари, законодателни атаки срещу "неправилните" медии и нови съдебни процедури срещу "неправилните" про-НАТОвски политици... Това е сегашната политика и с нея най-много да продължим да чакаме Годо.

Пътната карта обаче е и шанс за нова реформаторска мобилизация.

Предприсъединителният период преди 2007 г. беше сред най-успешните в българската история. Трите години до евентуалното ни членство в еврозоната могат и трябва да се използват по подобен начин, още повече че и международната икономическа среда е благоприятна.

Тук е отговорността и на "Демократична България", която трябва с ефективни действия да подпомага този процес - да стане фактор в него. Проблемите с управлението и ГЕРБ са ясни както у нас, така и в чужбина: неясно остава защо смислените му алтернативи не се мобилизират, а остават терена на димки и мюрета, които ласкаем с етикети като "популисти".

...

Коментарът е от фейсбук профила на Даниел Смилов.