Петдесет и две годишната американска актриса и демократка Синтия Никсън, която изпълни ролята на амбициозната адвокатка Миранда в "Сексът и градът", съобщи, че е събрала необходимите подписи в своя подкрепа, за да се кандидатира за губернатор на щата Ню Йорк, предаде Франс прес. На актрисата й бяха нужни 15 000 подписа, а тя каза, че е събрала 65 000.

Първичните избори в Демократическата партия са предвидени за 13 септември, два месеца преди самия вот за губернатор. На първичния вот Никсън ще се изправи срещу настоящия губернатор Андрю Куомо.

Последните допитвания от средата на миналия месец дават малки шансове на Никсън пред Куомо, водещата фигура на Демократическата партия, който е начело на щата от осем години и за когото се говори, че може да се кандидатира на президентските избори през 2020 г. Според допитванията Куомо има 35 процентни пунка преднина пред Никсън.

Но тези данни са отпреди мини земетресение да разтърси демократическата върхушка. В края на юни млада и никому неизвестна дотогава нюйоркчанка, която се определя като социалистка, спечели първичните избори на демократите за междинните избори за Конгрес наесен. Въплъщение на новата вълна в Демократическата партия, която се противопоставя на Тръмп и която критикува съучастничеството на партийния елит и Уолстрийт, младата Александра Окасио-Кортес победи в Ню Йорк една от водещите фигури на демократите Джо Кроули. Сега анализатори се питат дали тази победа, означаваща, че се надига вълна срещу върхушката в Демократическата партия, няма да е от полза и за Никсън.

"Както показа Александра Окасио-Лопес върхушката вече няма тежест в Ню Йорк", каза Синтия Никсън.

Според нея победата на Окасио-Лопес е увеличила нейните собствени шансове. Никсън вече се определя като социалистка и засили нападките срещу настоящия губернатор. Тя използва активно социалните мрежи и събира малки дарения за кампанията си. Така тя илюстрира това, че отхвърля на големите капитали. 

"Социологическите анкети не предсказаха победата на Александрия", припомня освен това Синтия Никсън. Според нея сега хората са недоволни от изборната система в САЩ и искат промяна както никога досега.

Никсън обвинява Куомо, че е пренебрегнал електората на партията и че е приемал пари от бизнеса, в това число и от Доналд Тръмп, преди да стане президент, за да финансира кампаниите си.

Никсън се представя за защитничка на правата хомосексуалните, на общественото образование, на бедните избиратели, на цветнокожите и латиносите, които, според нея, са изоставени от демократите. Тя иска легализиране на канабиса за развлекателни цели в Ню Йорк и модернизация на метрото в Голямата ябълка. В последно време настоява и за премахване на граничната полиция.

Синтия Никсън има три деца. Първоначално бе омъжена, а после призна бисексуалността си и сега е женена.

Андрю Куомо, който разполага с около 30 милиона долара за кампанията си, си дава сметка за опасностите, които крие разделението в Демократическата партия. Ето защо в последно време той стана все по-нападателен срещу администрацията на Тръмп по въпроса за правата на мигрантите, за равенството между мъжете и жените и за правото на аборт.