Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е имал спазми от ишиаса се, твърди говорител на комисията, съобщава БТА. Предположението, че Юнкер е бил пиян, било безвкусица.

"На никого не пожелавам подобна болка", заявил председателят, който взима лекарства и вече се чувства по-добре.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че председателят на институцията Жан-Клод Юнкер е имал спазми от ишиаса си, когато се появи в сряда вечер на обществено събитие, неспособен да се държи на краката си.

"Юнкер е благодарен на премиерите на Холандия Марк Рюте и на Португалия Антониу Коща за оказаната подкрепа. Юнкер взима лекарства и се чувства по-добре", увери още говорителят.

По неговите думи председателят на ЕК ще продължи да работи усилено, както от началото на обществената си кариера. На никого не пожелавам да изпитва подобна болка, добави говорителят и съобщи, че в следващата седмица Юнкер се отправя на посещения в Пекин, Токио и Мадрид.

Говорителят определи предположенията, че Юнкер е пиян в този момент, като "безвкусица", обидни и нечестни. Той поясни, че на вечерята болките на Юнкер отшумели. Председателят на ЕК не е смесвал алкохол с обезболяващи средства или поне на мен не ми е известно, честно казано, добави още той.

Видео, което беше публикувано в четвъртък, от събитието, което се състоя ден по-рано, показва как 63-годишният Юнкер се опитва да запази равновесие, не винаги съвсем успешно, като непрекъснато някой от лидерите или съпругите им му помага и го крепи, за да не се стрололи, като сред най-активните са премиерът на Холандия и президентът на Украйна, отбелязва "Политико".

Холандският министър-председател Марк Рюте по-късно коментира пред белгийската медия  VRT: "Доколкото знам, той (Юнкер) няма сериозни здравословни проблеми, но от известно време има проблем с гърба си".

През юни пред ирландския парламент Юнкер обясни, че страда от sciatica (или ишиас, болка от притискане на седалищния нерв, която причинява сериозен дискомфорт и трудности) и това му създавало проблеми, когато върви.

Това се случи, след като с мъка изкачи няколко стъпала по пътя си към подиума на парламента в Дъблин. Тогава Юнкер обясни, че не е "пиян", но понякога има големи проблеми, когато върви.

Темата за предполагаемата привързаност на председателя на ЕК към спиртните напитка не е нова.

В интервю пред френски вестник през есента на 2016 г. бившият премиер на Люксембург реши да разсее съмненията. Но по време на обяда с журналиста на "Либерасион" Юнкер, докато обяснявал колко е натъжен от спекулациите около начина му на живот, успял да изпие четири чаши шампанско като хапнал само една салата.

През 2014 г. висши представители на Брюксел изразиха притеснения, че председателят на ЕК има проблеми с алкохола. Свръхжизнерадостният Юнкер, който приветстваше доста фриволно европейските лидери по време на среща на върха през май 2015 г. отново повдигна въпроси. Той обаче винаги е отхвърлял предположенията, че обича твърде много спиртните напитки.

В интервюто от 2016 г. той категорично отрича подобни предположения като казва, че единственият му проблем е с умората, която изпитва поякога след повече от 14 часа работа на ден.

"Мислите ли, че бих останал на тази работа, ако закусвам с коняк?", пита той в интервюто. "Може да простите на политик всичко друго, но не и алкохолизма", добавя той. И казва още: "Наистина се натъжавам и това дори доведе до въпроси от жена ми дали я лъжа, защото вкъщи никога не пия".