Знаете, че е бил член на "Дийп Пърпъл" няма и 3 години, нали? Между 1973-1976 г.

Въпреки това, белязана от проблеми с кокаина и пиячката, раздвоение между блуса и това да си вокал на... "Блек Сабат", кариерата на Глен Хюз днес изглежда зашеметяващо.

Ето един легендарен Burn, където гласът на Глен определено е по-силен, по-контролиран и по-верен от този на соловокала. Неговото име е Дейв Ковърдейл.

Дали пък известният не точно с най-ниското его Ричи Блекмор не се е обидил след това видео на режисьора, че не го дават. Нормално е - камерата е във възторг от басиста.

Ето и една по-съвременна доза от... същото. Нищо че не се чува китарата.

Едва ли не знаете този факт, но Хюз идва в "Пърпъл" от Trapeze, където свири с... хоп! - Мел Гейли, по късно китарист на "Уайтснейк" и Дейв Холанд - бъдещ барабанист на "Джудас Прийст".

Религията към "Пърпъл" е толкова голяма, че разделени на "ери", Хюз се води  част от т. нар. трета и четвърта формация на Пурпурните. Присъединява се, след като през април 1973 г. Йън Пейс и Ричи Блекмор гледат изпълненията му с Trapeze в легендарния клуб Whisky a Go Go и решават, че той е напълно подходящ да се впише в замисляния нов състав.

Хюз дори се притеснявал, че "Пърпъл" са му "твърде рокаджийски".  

Трябва да броим още едно кратко завръщане в Trapeze през 1975 г. и после един опит за реюниън - през 1976 г., когато "Пърпъл" се разпада. Точно от същата година нататък Хюз е практически "вълк единак". Има и едно турне с Trapeze през 1991 г., но кой ли го помни на фона на другите неща.

Басистът и вокал е инспиратор и двигател на какви ли не проекти. Един от най-запомнящите се е супергрупата Black Country Communion. "Супер-", защото другите са Джейсън Бонъм, Джо Бонамаса и Дерек Шериниън, свирил клавири от Алис Купър и "Кис" до Били Айдъл и Стив Вай.

 

Изплувал от ада на дрогата, какво обаче става с творчеството на Глен в новия век? Само вижте дискографията му:

Явно добре си е починал между 2008 и 2016 г. защото преди 2 години - ако го кажем на политически език - обра вота на пърпъл-маниаците с Resonate.

Единадесетте песни са записани в Япония с предимно скандинавски "бандити", а ето какво казва Глен за албума:

"Това е може би най-хеви записът, който съм правил. Не искам да заблуждавам с думата "хеви" - това не е "метъл". Но е определено fu**ing heavy!"

Така и се казва това парче - Heavy.

И в долното видео гостът на барабаните няма нужда от представяне.

Участието на Чад Смит от "Ред Хот Чили Пепърс" е част от оценката на албума, заедно с отличните референции, 11-ото място в UK Rock & Metal Albums и 15-ото в US Top Hard Rock Albums на "Билборд" за 2016 г.

Бонус: поинтересувайте се от китариста на Глен - Сьорен Андерсен. Ако още не сте, де...

 

У нас обаче китаристът на Хюз ще се казва Славчо Николов - от Б.Т.Р.

А "Гласът на рока" - както клишето е приело да нарича Хюз, ще пее като хедлайнер на първата вечер на "Варна Мега рок". Това ще стане на 18 август - само 3 дни преди да навърши 66 г. На шега казано: точно толкова трябват у нас за пенсия, ако нямаш нужния стаж в НОИ.

Достоен човек!