Световното в Русия е най-доброто в историята, обяви президентът на ФИФА Джани Инфантино на пресконференция в Москва. Босът застана пред медиите и отговори на всякакви въпроси - от организацията на Мондиала, през качеството на футбола, политиците в ложите, съдийтвото, бъдещите първенства и т.н.

"Невероятно, направо изумително Световно, започна Инфантино. - От самато начало изпитвахме големи емоции и ето ни тук, сега, два дни преди големия връх - финалът. Във времето казвах, че това ще бъде най-добрият Мондиал в историята. И сега мога да заявя отново, но вече с убеждение от преживяното: най-добрият досега.

Искам да благодаря на всички, които имаха отношение към подготовката и протичането на турнира. Благодаря на всички хора в тази страна. На доброволците, които са сърцето и усмивката на първенството. Хиляди хора, които работиха по организацията. Целият свят диша футбол. Русия направи това възможно."

Инфантино спомена "Русия и целият руски народ, президентът г-н Владимир Путин, правителството и организационният комитет".

"Русия стана футболна страна, футболът влезе в кръвта на тази страна, част от ДНК-то й, продължи той. - Сега трябва да я поставим сред страните, в които играта царува. Руснаците имат определени планове и ФИФА подкрепя страната и футболната й федерация. Световното повлия на това как чужденците приемат Русия.

Мисля, че отпаднаха някои предубеждения. Бяхме във всички градове и разговаряхме с много хора от цял свят. Всички похвалиха Русия като прекрасна и гостоприемна страна. Тази страна има богата история и култура и това може да се види навсякъде. Беше невероято приключение за всички, които дойдоха. Те почувстваха гостоприемство и топла атмосфера. Гостите на Мондиала видяха истинската същност на руснаците."

Шефът на футбола потвърди, че след четири години в Катар шампионатът ще е през ноември-декември - за първи път в историята. Решението за това вече бе взето.

"Ще го направим от 21 ноември до 18 декември, каза Инфантино. - Всички национални федерации и лиги вече са уведомени, че трябва да направят съответните промени. Решението е правилно, тъй като през юли в Катар не може да се играе футбол. Но през зимата може. А футболистите ще бъдат в отлична форма, предвид времето от сезона."

Според него и в Катар броят на отборите най-вероятно ще е 32, колкото е сега. За след 8 години обаче, когато домакини ще бъдат САЩ, Мексико и Канада, участниците ще нараснат на 48.

"Направихме проучване и анализирахме много детайлно въпроса, отвърна на въпрос босът. - Решението броят на нарасне до 48 бе взето единодушно. Това съответства с развитието на футбола по цял свят. Сега не се класираха няколко много добри отбора - Камерун, Чили, САЩ, Турция... Те участват редовно. Виждате какво става тук. Отборът на малка страна като Хърватия е на финал. Кой е очаквал?

Панама игра за първи път на Световно и вкара два гола. Когато отбелязаха във вратата на Англия, панамците се радваха така, сякаш са станали световни шампиони. 48 отбора е 25 процента от броят на нашите членове. Аз съм убеден, че САЩ, Канада и Мексико ще се справят с предизвикателството да посрещнат повече тимове."

Инфантино не вижда проблем в това, че на полуфиналите останаха само европейски състави.

"Имаме финал, в който единият отбор е бил шампион, а другият - не. Но същевременно Хърватия е локомотив на европейския футбол. А това е първият й финал. Този шампионат трябва да послужи като мотивация за другите да работят по-усърдно. В бъдеще ни чакат още изненади", рече швейцарецът.

Шефът на ФИФА разказа за какво си говори с държавните глави и политиците, които присъстват на мачовете.

"Разговаряме за футбол, за емоции, отговори той. - Понякога се налага да ги успокоявам. Влизам в ролята на съдия, тъй като ако кажа на един, че отборът му ще вкара гол, другият ще се обиди. Разбира се, държавниците се държат дипломатично, никой не се сърди. Все пак те са хора като мен и вас. Понякога и те искат да се разведрят, да се посмеят и да погледат футбол."

Световното в Русия е първото, на което се използва система за видеоповторения (VAR) в помощ на съдиите в определени ситуации.

"Резултатът е положителен, каза Инфантино. - VAR е влязъл в употреба над 440 пъти, а в 19 случая съдията е гледал видео край терена. 16 пъти той е променил решението си. Процентът на правилните отсъждания е 99,32. До VAR беше 95%. Да, още не е 100 процента, но 99,32 е по-добре от 95. Отворете речника и вижте какво пише за думата "прогрес". Така и при нас. Системата не променя същността на футбола, прави го по-честен. Говорим за факти, не за думи и чувства.

Аз самият бях скептичен към VAR, когато преди две години ми го предложиха буквално седмица, след като бях избран. Но тогава си казахме, че ако не опитаме, никога няма да знаем как ще действа. И ми стана интересно. След това всички експерти подкрепиха идеята да въведем асистента на Световното."

Джани Инфантино бе попитан и за проявите на симулация на една от големите звезди на футбола - Неймар. Той ще бъде запомнен най-вече с превиването си по терените в Русия. Отговорът на боса бе в съответствие с позицията му: смята Неймар за един от най-големите, прекланя се пред таланта му. Вярва, че бразилецът ще става още по-добър в бъдеще.