В момента на територията на цялата страна тече "Мащабна полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност". Съобщението с тази дефиниция е на МВР, наредител на акцията е самият главен секретар Младен Маринов, а акцията явно тече в петък, "ден на майстора". При това точно преди "малкия" и истинския финал на Световното.

На фона на така изредените съвпадения блестят с неумението си да си улесняват живота група контарбандисти на алкохол от с. Видраре, община Правец. Пресцентърът МВР ни запознава - явно цитирайки отчетеното в протоколите за изземване, - че:

"От служители на РУ-Правец, при проверка в къща в с. Видраре, са установени и иззети общо 14.5 литра алкохол, разпределен в 29 половинлитрови пластмасови бутилки, без български акцизен бандерол."

Разбира се, някой злоумишлен разследващ действията на разследващите винаги може да допусне, че неизвестен извършител е цунал едно шише - която конструкция би ни хвърлила в хипотезата, че ракията е била далеч по-логичните 15 кила или в 30 бутилки. Но ние не сме такива. Само ще подчертаем, че уточнението, че са пластмасови почти изключва версията да се е счупило шише при конфискацията от силите на реда. Почти.

Като пример нека дадем по-горния абзац на съобщението на МВР, според който "на осем адреса в с. Костенец е установено съхранение на общо 30 кубика дърва за огрев без контролна горска марка". Ама цял кубик дърва някак неудобно да отлипса...

Ето и как завършва съответният пасаж от прессъобщението за ракията:

"Материалите по случая са подготвени за изпращане в Митница-Столична за реализиране на административно- наказателна отговорност."

Да стискаме палци дотам да не се окажат 14.00 литра или по-лесните за помнене (и за делене!) 28 бр. половинлитрови пластмасови бутилки.