Френският президент Еманюел Макрон, който ще посети Москва, за да подкрепя френския национален отбор по футбол на финала на Мондиала срещу отбора на Хърватия утре, ще се срещне в Кремъл от руския си колега Владимир Путин, обявиха от администрацията на руския президент, предаде Франс прес, съобщава БТА.

В Кремъл очакват Макрон да осведоми Путин за наскоро завършилата среща на върха на НАТО, каза пред репортери представител на Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Путин и Макрон възнамеряват също да обсъдят предстоящата среща на върха между руския и американския президент в Хелзинки, съобщи пред журналисти външнополитическият съветник на Путин Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

"Очакваме френският президент да ни информира за резултатите от срещата на върха на НАТО и, естествено, ще бъдат засегнати така или иначе различни аспекти на нашия предстоящ контакт с (американския президент Доналд) Тръмп в Хелзинки", каза Ушаков. Той отбеляза ,че Макрон се е срещнал с Тръмп в Брюксел и "ще сподели своите виждания". 

"Ние също ще разкажем за това, с какъв "багаж" отиваме на тази среща на върха", подчерта Ушаков.

Руският президент ще има "отделни срещи" в Кремъл с френския президент Еманюел Макрон и с хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, която също ще е в Москва за финала на Мондиала, уточни съветникът на Путин.

Според администрацията на френския президент, срещата между него и руския му колега е била договорена във вторник по време на кратък телефонен разговор между двамата лидери по повод полуфинала между Франция и Белгия (1-0) в Санкт Петербург, на който присъства Еманюел Макрон.

След финала на Мондиала утре Владимир Путин също така ще има срещи с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани и с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи Ушаков.

Днес руският президент ще приеме палестинския лидер Махмуд Абас, чиято визита ще се състои два дни след тази на израелския премиер Бенямин Нетаняху, посочи помощникът на Путин.

Владимир Путин ще се срещне и с президентите на Молдова Игор Додон, на Габон - Али Бонго Ондимба и на Судан - Омар ал Башир, който вече е идвал в Русия през ноември 2017 г., допълни Ушаков.

Като цяло около дузина държавни глави, както и премиери и високопоставени представители на чужди държави ще присъстват на финала на Мондиала в Москва, обобщи Юрий Ушаков.