Аржентинският съдия Нестор Питана ще изведе утре Франция и Хърватия на финала на Световното от 18:00 на ст. "Лужники" в Москва. 43-годишният рефер описа на пресконференция вълнението, което е усетил, когато научил новината.

"Много рядко съм изпитвал такова нещо в живота си, заяви Питана. - Мога да сравня чувството с моментите, в които са ми казвали, че съм станал баща. Пада ми се голяма отговорност. Всяко дете, което обича футбола, мечтае да попадне на финал на Световно първенство. Аз и моите асистенти положихме много труд, за да стигнем до най-важното назначение за един футболен съдия. Сега просто искаме да си свършим работата на турнира по най-добрия начин."

Бригадата на Нестор Питана имаше доста натоварен Мондиал. Това ще е петият ѝ двубой, като е ръководила по веднъж срещи от елиминациите на финалистите. Той отказа да коментира решенията си досега заради забрана от ФИФА. Пък и няма какво да се коментира, тъй като и в четирите му срещи нямаше големи грешки и дискусионни отсъждания.

Любопитно е, че ФИФА залага на един и същи арбитър за откриването и прекия сблъсък за титлата. Питана свири Русия - Саудитска Арабия (5:0) на старта, а след това имаше наряди за: Мексико - Швеция (0:3), Хърватия - Дания (осминафинал 1:1, 3:2 след дузпи) и Уругвай - Франция (четвъртфинал, 0:2).