Какъв футболист си, ако не си суеверен и си нямаш ритуали преди мач? Вероятно сте чували това някъде. Спортистите вярват в тези работи, имат късметлийски дрехи и екипи, правят разни неща по определен начин в часовете до двубоя, носят амулети и т.н. и т.н. 

Христо Стоичков, примерно, винаги стъпваше на терена първо с прочутата "левачка", разплакала толкова много съперници.

И французите така. Вероятно ще си спомните, че преди 20 години, когато "петлите" станаха световни шампиони за първи път на домакинското си първенство, защитникът Лоран Блан целуваше преди всеки мач голата глава на вратаря Фабиен Бартез.

Излизаха и други неща по медиите - кой къде сяда в автобуса (това го има може би във всички отбори по света и във всички спортове), кой къде си поставя сака, накъде сочат обувките в шкафчето, късметлийски парфюми...

Французите и сега си имат ритуал, "родил се" в груповата фаза на руския Мондиал. Преди един от мачовете Антоан Гризман подръпна мустаците на защитника на "Олимпик" (Марсилия) Адил Рами. Оттогава "петлите" задължително минават през Рами и поглаждат вече прочутия му мустак.

Гризман изпълнява ритуала преди полуфинала.

Но не е това, което направи 32-годишния футболист известен по цял свят още преди Мондиала. От около две години той има връзка с Памела Андерсън (51 г.). Някогашната "спасителка на плажа" (може пък сега да спасява надеждите на Франция за титла) е в Русия и утре ще бъде на "Лужники" така, както онзи ден проследи полуфинала с Белгия (1:0) на метри от президента Еманюел Макрон.

Това е една от любимите истории на жълтата преса. Тя забеляза голям пръстен "Картие" на стойност 25 хиляди долара на пръста на Памела и спекулира за годеж. Според USA Today Андерсън дори ще мине под венчило с близо 20 г. по-младия си партньор и ще заживее в къщата му в Марсилия.

Пред "Дейли мейл" Пам заяви, че двамата не бързат заникъде, тъй като имат деца от предишни бракове, просто се наслаждават на връзката си. Актрисата определи половинката си като "много, много добър човек".

А сега сериозно

Ритуалите са "част от играта", а футболистите винаги ще бъдат магнит за актриси, модели, тв звезди и т. н. Обратното също е вярно. 

Чисто футболният анализ обаче обяснява съвсем ясно на какво се дължат успехите на Франция на последните две големи първенства. Наистина има доста прилики между Франция '98 и Франция 2018, а допирната точка между тях е селекционерът Дидие Дешан. Той е човекът, който изгради този тим - с ясна концепция, правила и план.

Ето ви някои примери. Тук също ще откриете интересни съвпадения.

Начинът, по който Дешан менажира селекцията си, много напомня на това как Еме Жаке подбираше и ръководеше него и съотборниците му преди 20 лета.

Тези дни на пресконференции Пол Погба, Оливие Жиру и вкаралият победния гол във вратата на Белгия защитник Самюел Юмтити разкриха някои неща. Още от началото Дешан е казал долу-горе следното на отбора:

"Франция е над всичко. Не искам никакви индивидуалности и его. Отборът е важен, не отделни звезди. Идвайки тук, искам да забравите клубните си отбори и лични дрязги. Ако нямаме екип, в който да си помагаме и подкрепяме, нищо няма да постигнем."

Преди повече от две години Дешан извади от състава звездата на "Реал" (Мадрид) Карим Бензема заради скандала с изнудване. Той беше замесен в група, шантажирала за пари съотборника му в националния отбор Матийо Валбуена. А и двамата вече не са в селекцията.

Сега у дома останаха ярки индивидуалности като Антони Марсиал, Димитри Пайе (звезда на Европейското през 2016 г.) и Адриен Рабийо. Просто треньорът прецени, че може и без тях.

Юмтити, 1:0 за Франция срещу Белгия.

През 1998 г. Франция загърби романтиката и спечели прагматично, като в основата беше здравата защита. И геният на Зинедин Зидан. Трима бранители вкараха голове на Мондиала - Бишенте Лизаразу, Лоран Блан и Лилиан Тюрам, с попаденията на когото Франция обърна Хърватия на полуфинала.

И сега трима защитници са се разписали до финала, при това попаденията им са все ключови - Бенжамен Павар (всички говорят за него), Рафаел Варан и Самюел Юмтити.

Средната възраст на двата отбора е много сходна - сега е 25 г. и осем месеца.

Франция и сега има гений с №10 - Килиан Мбапе. Още е далеч от нивото и приноса на Зизу, но талантът му грейна ярко в ключови моменти в мачовете от елиминациите.

Много критики понася Дешан заради това, че залага на Оливие Жиру, който е централен нападател, но още не се е разписвал в Русия. Явно обаче Дешан си има причини да пуска играча на "Челси" в титулярните 11. Той е боец и отваря пространства за Мбапе и Гризман, много е силен във въздуха.

"Петлите" имаха такъв футболист (не с физиката на Жиру) и през 1998 г. - Стефан Гиварш. Той също не се разписа нито веднъж и остана в сянка, но Жаке не спираше да изтъква неговия принос.

Останалото е наистина здрав колектив, тактическа дисциплина и план, който се базира на това първо да се неутрализират силните страни на противника. Също така отлична работа при статичните положения. А все се намира кой да вкара гол.

Няма спор, че Хърватия е по-интересна тези дни, но има доста какво да се каже и за Франция.