Цената "на черно" за билет за финала на Световното утре достигна 10 пъти и нагоре над номиналната в Хърватия, съобщи държавната телевизия HRT. 

Официално пропуски за прекия сблъсък за титлата не се предлагат далеч преди началото на Мондиала. Вчера ФИФА даде отрицателен отговор на футболната федерация на страната за допълнителни билети.

Така единствената възможност остава "черният пазар". Цените започват от 1500 евро за най-лошите места на стадион "Лужники" и стигат до 10 500 за ВИП място в ложата, където се предлага кетъринг, напитки и т. н. Богати хървати са се поинтересували.

А има и много такива, които са готови да платят 1500 евро и повече, защото може никога повече да нямат шанс да видят на живо националния си отбор на финал на Световно.

Мостът в Осиек тези дни.

Различни са информациите колко "ватрени" ще има утре на стадиона. Според едни източници - 6-7 хиляди, а според други, като например шефа на официалния фенклуб на националите Томислав Милайс, те ще са двойно повече.

По-малкото число обяви Славен Рукел от една от местните туроператорски фирми в Хърватия пред "РИА Новости". Още от вчера не се приемат желаещи за организирани пътувания до руската столица - няма места, няма своободни полети и чартъри и т. н. 

В събота и неделя три самолета ще отведат 650 души до руската столица. Хървати обаче пътуват до Москва чрез всевъзможни дестинации, като Белград, Будапеща и Виена, поради което не може да се каже какъв е точният им брой. Едни са членове на фенклуба, но други - не, и тръгват самостоятелно. Организираните са към 500, поясни Ана Ловасич от фенското сдружение.

Един интересен факт - бюрото за лични документи в полицията в Загреб работи и днес (събота), за да може да издаде или поднови международните паспорти на повече хора, които искат да потеглят към Русия. Работното време в петък бе удължено.

Междувременно селекционерът Златко Далич и асът Лука Модрич, на когото предричат "Златна топка" на Мондиала, особено ако Хърватия спечели, дадоха последна пресконференция преди финала.

Халфът заяви, че световна титла ще бъде посветена на вратаря Иван Турин, който почина на 32 г. в Стокхолм през 2013 г. Двамата са били съотборници и приятели в "Динамо" (Загреб). Разбира се, триумфът ще принадлежи на целия хърватски народ, на всички, които са подкрепяли отбора, добави Лука.

"Най-тежкият ни мач беше на осминафинала срещу Дания, каза Далич. - Ако бяхме загубили този двубой, 9-те точки от предварителната група нямаше да значат нищо. Сега напрежение няма. Аз съм последният човек, който ще опита да го нагнетява. За такъв мач няма нужда от мотивация, целият свят ще го гледа. Но няма нужда човек да се затормозява.

Това е най-важният мач в нашия живот, но също така е най-важният за целия хърватски народ. Ако загубим, нека да е достойно. Ако спечелим, никой няма да е по-горд от нас и всички хървати. На статистики и традиции не обръщам внимание. Искам утре да се наслаждаваме на финала. Съперникът насреща не е от значение. Който и да беше, щом е на финал на Световно, значи е заслужено."

Далич изтъкна ролята на Марио Манджукич, който вкара победния гол срещу Англия. Таранът е възстановен и ще играе срещу "петлите".

Лука Модрич отказа да разкрие детайли за това какво си говорят хърватите в кръга, който правят преди всеки мач. Също така не иска повече да се говори за миналото с войната - тема, която по обясими причини е интересна на журналистите от Западна Европа и те не я пропускат на всеки брифинг.

"Нека гледаме напред. Да, трудностите ни калиха като народ, все пак каза асът на "Реал" (Мадрид). - Събираме се в кръг, за да се сплотим. Гледаме се в очите и си казваме наши си неща. Няма да ви кажа сега какво ще изрека утре. Още не знам всъщност. Трябва да се съсредотичим върху играта си и утре да се вложим повече, отколкото в предишните мачове. Това е."

Далич беше по-словоохотлив - освен за състава и тактиката:

"Тези футболисти като деца са тренирали в много лоши, направо мизерни условия, изтъкна той. - Има такива, които са започнали да тренират нормално чак на 15 години. Минали са през много трудни времена с порутени от войната стадиони. Точно тези неща обаче са ги направили такива, каквито са днес. И утре те ще излязат на терена, за да играят на финал на Световно."