Франция отбеляза в събота националния си празник с военен парад на Шанз-Елизе, където стотици хиляди французи се надяват да празнуват в неделя победата на финала на Мондиала в Русия, предаде Франс прес.

Около 12 000 членове на силите за сигурност бяха мобилизирани в Париж и околностите на френската столица по случай празника и преди неделния мач, в който националният отбор на Франция се надява да победи Хърватия и да спечели втора Световна купа.

Президентът Еманюел Макрон, за когото това е вторият парад след избирането му през май 2017 г., излезе на прочутия парижки булевард в 10,00 ч. с "автомобила на главнокомандващия", след което застана на трибуната на площад Конкорд, откъдето наблюдава празненството.
След американския президент Доналд Тръмп миналата година, сингапурският премиер Сян Лун и японският външен министър Таро Коно бяха почетните гости на президента като символ на стремежа на Франция за засили военните си връзки с Азия. През 2018 г. се навършват 160 години от установяването на дипломатически отношения между Франция и Япония, а от 20 години пилотите на сингапурските изтребители се обучават във френската база в Казо.

В петък държавният глава подписа закона за военните програми за периода 2019-25 г., който предвижда близо 300 милиарда евро кумулативни разходи с цел достигане на 2 процента от БВП до седем години. "С тази военна програма ще излекуваме трудностите от миналото, ще продобрим настоящето и ще подготвим бъдещето на страната ни и ще й осигурим средства за защита", заяви френският президент на традиционния прием в министерството на отбраната в навечерието на парада.  

Франция днес почете и жертвите от самоубийствения атентат в Ница, когато камион се вряза в събралото се да чества празника множество и уби 86 души, ранените бяха над 400.

Еманюел Макрон приема парада за националния празник Деня на Бастилията в стил "Дьо Гол".

 

Общо 4290 военнослужещи, 220 бойни машини, 250 коня, 64 самолета и 30 хеликоптера участваха в тазгодишния парад, който продължи около 2 часа. Сред участниците имаше и испански жандармеристи, белгийски бронирани машини и един А400М от германските ВВС.

Общо 64 самолета прелетяха в небето над Париж, сред които "Алфаджет" на прочутата група "Патруй дьо Франс". Трима военни от специалните сили, ранени в бой, бяха на борда. Десетият французин, летял в космоса, Тома Песке, имаше привилегията да пилотира "Рафал". Дебют на парада направи самолетът цистерна за зареждане във въздуха А330ПMRTT "Феникс", а "Мираж" 2000 N участваха за последен път.
Специална почит беше отдадена на частите, изпратени в помощ на местното население след опустошителното преминаване на ураганите Ирма и Мария във Френските Антили през септември. 

След края на парада Макрон тичешком се отправи да поздрави събралите се граждани.

 

Макрон говори със семейството на полиция Арно Белтрам, който се размени със заложник по време на терористичен акт и по-късно почина от раните си.
Камерата е уловила момент на близост между Макрон и съпругата му Брижит.
Президентската двойка си тръгва.