Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган са обсъдили общите енергийни проекти в телефонен разговор, предава Anadolu Agency. Те са разговаряли за газопровода „Турки поток“ и атомната електроцентрала Аккую, намираща се в южната турска провинция Мерсин, соъбщава "Фокус".

Първата тръба на „Турки поток“, която ще доставя около 15 милиарда кубически метра природен газ от Русия до Турция, бе завършена през април. Втората тръба със същия капацитет ще доставя газ за Европа през Турция. Ядрената електроцентрала Аккую ще има четири реактора, всеки с капацитет 1200 мегавата и ще бъде построена от руската държавна агенция за ядрена енергия "Росатом". Путин и Ердоган са изразили своето задоволство от енергийното сътрудничество между двете страни.

 

Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на Русия Владимир Путин са отделили особено внимание на съвместни действия за рарешаване на кризата в Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от БТА. 

"Обсъдени бяха актуални въпроси от международния девен ред и регионални теми. Особено внимание бе отделено на съвместни мерки за разрешаване на кризисната ситуация в Сирия на основа съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и споразуменията, постигнати във формата от Астана. Контактите ще продължат", се посочва в изявлението. 

Путин отново е поздравил турския лидер с изборната победа и официалното му встъпване в длъжност. 

Държавните глави са се договорили да проведат лична среща в края на месеца в Йоханесбург в рамките на срещата на върха на БРИКС. 

По отношение на обстановката в Сирия Ердоган е заявил, че споразумението от Астана за ограничаване на конфликта може да бъде заличено, ако сирийските правителствени сили вземат на прицел Идлиб, допълва Ройтерс.

"Президентът Ердоган подчерта, че гибелта на цивилни в Дераа е тревожно събитие и каза, че ако режимът в Дамаск извърши нещо подобно в Идлиб, същността на споразумението от Астана може да бъде напълно заличена", посочи източникът.