Учени от Орегонския университет в САЩ установиха, че мутации в митохондриални гени могат да станат причина изолирани популации от един и същ вид бързо да развият репродуктивна несъвместимост и да се превърнат в отделни видове, съобщи Лента като цитира сайта Юрик алърт.

Митохондриите са органели, които произвеждат нужната за дейността на клетките енергия.

Учените прибегнали до секвениране, т.е. установили нуклеотидната последователност на целия геном на ракообразното Tigriopus californicus. То е използвано като модел за изследване на вътревидовата диференциация в резултат на географска изолация. Вътревидовата диференциация е смятана за ранен стадий на поява на нови видове. Учените анализирали измененията в митохондриалните и ядрените геноми.

Оказало се, че популациите T. californicus се отличават една от друга по мутациите в митохондриалните гени. ДНК на тези органели е тясно свързана с ДНК в клетъчното ядро.

Затова генетични изменения в митохондриите могат да предизвикат намаляване на метаболичната ефективност на клетките. В резултат хибридното потомство, получено при кръстосването на популациите, страда от намалено производство на аденозинтрифосфат, забавено развитие и ниска плодовитост. 

БТА